“Man naturally desires, not only to be loved, but to be lovely.”~ Adam Smith (1723-1770)

Adam Smith wist in zijn onderzoek naar wat mensen gelukkig maakt in slechts 12 woorden tot de kern te komen. Maar wat bedoelt hij toch precies met to be lovely, vrij vertaalt: mooi te zijn? Oh jee, hier kun je aardig wat misinterpretaties op verwachten en compleet de plank misslaan. Schoonheid is subjectief voor het blote oog. Of zullen we eens naar binnen kijken?

SSSST! NIET DOORVERTELLEN…

Leugentjes om bestwil, ‘Wat niet weet wat niet deert’-uitspraken en Geheimen zijn enkele voorbeelden van niet zo mooi van binnen zijn. Ze lijken zo onschuldig. Immers: niemand hoeft het te weten, dus wie heeft er last van? En in sommige gevallen lijkt complete eerlijkheid bijzonder kwetsend, destructief of zelf(s) verwoestend voor relaties en situaties. Is dit waar? 

Wij mensen hebben nog weleens de neiging in te vullen en uit angst te beslissen voor anderen. Zou het niet zo zijn dat, als je in elk geval eerlijk bent naar jezelf toe, er niets is om geheimzinnig over te doen?

IEMAND WEET HET

Er is altijd iemand die het weet: jij. En zolang jij iets weet wat niet mooi is, dan moet jij er ook de gevolgen van meedragen. Best zwaar voor jou als mens, maar wat denk je dat er met je op dieper niveau gebeurt? Of denk je dat iets alleen in een fysiek menselijk bestaan aan je kan vreten?

MOOI EERLIJK

Natuurlijk kun je best een geheim bewaren, iets voor jezelf doen zonder het te delen of compleet voor jezelf houden wat je motieven zijn. Over eerlijkheid zijn de meningen sterk verdeeld, maar voor mij betekent het compleet open en transparant zijn over waar jij zelf voor staat en hiervoor staan zonder toe te geven aan de neiging uitleg te bieden. Je legt verantwoording af bij elke keuze, niet aan je omgeving, maar aan jezelf. 

In hoeverre ben jij zowel ‘loved’ als ‘lovely’?

Share This