Voorheen kon ik me mateloos ergeren aan van die mensen die verhalen vertelden die ze al hadden verteld, maar niet meer wisten dat jij de luisteraar was. Ik luisterde dan beleeft het hele verhaal nog een keer af en knikte fatsoenlijk mee of reageerde zelfs opnieuw verrast als er een ‘twist’ in het verhaal bleek. Niet heel integer van mij, maar ja, als welopgevoed meisje was iemand onderbreken al een ‘ding’, maar helemaal ‘not done’ was iemand in verlegenheid brengen door te zeggen dat je het al wist. 

POT VERWIJT DE KETEL

Mijn keerpunt kwam op het moment, dat ik zelf een keer die fout maakte en prompt onderbroken werd door mijn eigen dochter. Zij riep mij letterlijk stampvoetend toe, dat ik haar intelligentie in twijfel bracht, haar zelfvertrouwen ondermijnde en haar geduld ernstig op de proef stelde. En dat allemaal in 1 volzin in het midden van mijn blijkbaar al lang en breed gedeelde verhaal. Tja…een milliseconde kwam er vanuit mijn ego in mij op, haar te herinneren aan de ontelbare momenten dat mijn geduld beproeft door haar onder vuur lag, maar die heb ik voor die ene keer maar laten schieten?. Ze had natuurlijk volkomen gelijk.

BEWUSTE AANDACHT

Het ligt aan aandacht, kwam ik tot de conclusie. Ik had het inderdaad al eens gedeeld, maar was er niet heel bewust mee omgegaan met wie. Dus voor het gemak vertelde ik het nog maar een keer. Wow… Hoe kun je zo achteloos omgaan met je tijd en je energie? Maar niet alleen mijn eigen inzicht kwam hier tot stand, ook onder andere de energie van een ander verspil je; speel je mee en maak je gênant onbelangrijk, door de eerste keer van aandacht geven aan jouw verhaal blijkbaar niet echt hoog op waarde te hebben geschat. 

“WAARDE, SCHAT.”

Wat me terugbrengt naar mijn eerste zin: Voorheen kon ik me mateloos ergeren aan van die mensen die hun verhalen herhalen, zonder te beseffen dat ze in herhalingen vallen. Tegenwoordig erger ik me niet. Ik schat ik mezelf en de ander zodanig op waarde dat ik met goed fatsoen -maar niet stampvoetend- onderbreek. Geef aandacht aan jezelf en neem waar wat je deelt. Geef liefdevolle verbinding aan de ander en waardeer de aandacht die gegeven werd in het moment van delen. 

Aandacht voor nieuwe verhalen die je niet eerder hoorde?  Zoek mij eens op!
Share This