Van een vriendin die mij goed dacht te kennen kreeg ik ooit een bedeltje voor aan mijn armband. Het was een gouden bal. Omdat, zo lichtte zij toe, ik in haar ogen leefde als het meisje in het sprookje de kikkerprins met de gouden bal. Ik had altijd geluk. Toentertijd vond ik het lief. Tegenwoordig heb ik nogal weerstand op ‘geluk hebben’.

HEBBEN EN ZIJN

Het is wel een beetje tegenstrijdig niet? Voor iemand die zich dus dagelijks bezig houdt met het thema. Volgens mij niet. Er is een verschil tussen Geluk hebben en Gelukkig zijn. 

Nee, ik geloof niet in lucky shots. Wonderen? Meegemaakt. Bijzondere gebeurtenissen? Ontegenzeggelijk waar. Alsof er een Engel op je schouder zat momenten? Check! Geluk hebben? Nope. Die vind ik erg ongeloofwaardig.

COMPLEXE SAMENLOOP

Hoe ik daar zo stellig in kan zijn is verwijtbaar aan de zielenverbintenis die ik regelmatig aanga. Daarin bestaat alles uit gecoördineerde samenloop van omstandigheden. Bijzonder complex en af en toe onnavolgbaar voor het menselijke bewustzijn en eindeloos ingewikkeld. Er is een vrije ruimte waarin ‘Wil’ zichtbaar. Er is ook iets als ‘Creatie’. Maar Toeval ofwel Geluk hebben, heb ik nog nooit waargenomen. 

CREATIE

Ik vraag me af, waarom velen van ons onverklaarbare zaken graag toch willen terugbrengen naar iets als geluk hebben of toeval. Zou het zo onvoorstelbaar zijn, dat jij hetgeen waarnaar verwezen wordt als ‘geluk’ eigenlijk iets feitelijk meetbaars is wat jij hebt gecreëerd? Bijvoorbeeld dankzij het constante voeden met aandacht en het met regelmaat onwankelbare intentie hebben van iets (of iemand) bereiken? Dat heeft niets met geluk hebben te maken. Nee, dat is regelrecht creëren. 

Maar omdat op het woord creatie nogal wat lading rust -want is dat recht niet voorbehouden aan Hogere Machten?- huiveren we al bij de gedachte. We glimlachen schaapachtig zodra iemand uitroept hoeveel geluk je wel niet hebt en buigen ons hoofd in eerbied en dankbaarheid voor de erkenning. Er is niets mis met het laatste. Eerbied en dankbaarheid mogen erkent worden.

CONDITIONERING OPHEFFEN

Tegenwoordig oefen ik mijn geconditioneerde geest op ‘gelukjes’ met de intentie van zelf creërend vermogen. Ik zeg hierbij (soms hardop tegen iemand die me geluksvogel noemt, maar dat is dan weer gefrustreerd ego) dat het niets met geluk te maken had, maar met mijn toewijding in aandacht en gedecideerde focus. Ach ja, oordeel er maar op los, jij die mij geluksvogel noemt. Ik creëer ondertussen mijn eigen Gelukzalige wonderen.

Ben jij hier toevallig of heb je dit zo gecreëerd? 

Share This