MEER GEVEN DAN NEMEN

Je hoort weleens dat je meer moet geven dan nemen. Of dat het goed is voor je als je meer deelt dan tot je neemt. Wat is hiervan nou eigenlijk echt waar? Hoe kun je het zuiver en puur benaderen, het principe van Geven versus Nemen? Iemand zei mij ooit dat wanneer iedereen alleen maar zou geven, er geen ontvangers meer over zouden blijven. De boodschap: houd evenwicht. Juist wanneer het gaat om zoiets kwetsbaars als de balans tussen wat je (weg)geeft en wat je in ontvangst neemt. Maar volgens mij is er nog iets wat vergeten wordt: Delen.

TUSSEN OVERVLOED EN HARMONIE

Zoals ik heb ervaren in zielenland, zonder de ruis van mijn eigen ideologie over dit onderwerp (en dit is: geven is leuk en ontvangen is fijn als je het goed kunt, delen is het allermooiste wat er is), is er altijd meer dan genoeg. Overvloed noemen we dat in spiri-termen. Maar het kan ook veel praktischer: harmonie.

BALANCEREN AFLEREN

In een wereld waarin veel balans wordt opgemaakt, gemeten en gewogen en voors- en tegens worden afgestreept, is het bijna onmogelijk de meest pure vorm van harmonie te bereiken. Bovendien: in onze cultuur en maatschappelijke achtergrond wordt er per definitie al snel gekeken naar wie wat hoeveel wanneer geeft en ontvangt. Het zou best weleens een opluchting kunnen zijn als je dat bewust laat varen; dat je echt tegen jezelf zegt: ik deel.

DELEN = GEVEN?

Delen draagt een andere energie bij zich dan geven. Geven heeft iets van loslaten in zich en gaat in de meeste gevallen wel gepaard met een verwachting of reactie. Zoals blijk van waardering, dankbaarheid, blijdschap, verrast zijn of vanzelfsprekendheid. Daarbij is er bij gevende energie altijd ook een nemende of ontvangende energie die de balans opmaakt. Zoals een goed gevoel bij de gever, het opheffen van een schuld(gevoel) of het starten van een (nieuwe) cyclus van geven en nemen. Iets delen zorgt ervoor, dat je iets van je eigen liefdevolle invloed in de ‘mix’ houdt zogezegd. En je ervaart iets met diegene, met wie je iets deelt.  Iets delen heeft dus ook een loslatende energie bij zich, gepaard met de wens om het samen te beleven. Wat delen veelal prettig maakt in het geheel van je geluksniveau hoog houden, is dat er niet zoiets speelt als hoge gun factor. Het is iets wat je doet zonder dat er een balans meespeelt. Het is iets wat je ervaart in het moment en daarna echt kunt laten voor wat het is. Delen is zoals sommigen zeggen ‘helen’. Dat klopt spiritueel gezien ook: wanneer je deelt, betrek je iets of iemand tijdelijk in jouw stukje ervaring van het leven waardoor je aanvulling vindt op wat je al bent. Wanneer je geeft, vindt de aanvulling plaats buiten jezelf (denk aan de verwachtingen en balans-opmaak) en is het nog maar de vraag of je wel zo goed zult kunnen ontvangen wat je nodig hebt, gezien je ruis op de innerlijke lijn (zie ook mijn artikel over hoe je zelf in elkaar zit ). Je zult als je kritisch bewust naar jezelf kijkt merken dat je zowel geeft als neemt als ontvangt als deelt. Maar hoe maak jij die balans op? Deel het met mij ? Wil je naar aanleiding van dit artikel meer over jezelf te weten komen? Wil je leren delen, de balans laten varen of juist meer in je kracht staan over wat je nu werkelijk te doen hebt? Laten we dit samen ontdekken en maak met mij een afspraak voor een delend gesprek vanuit je ziel! Klik hier voor meer informatie
Share This