“Ja maar ik kèn jou!” Deze uitspraak wordt meestal gevolgd door een voorbeeld met een handvol eigenschappen als bewijs. “Ja,” denk ik dan, “je kent dat deel van mij. Maar de rest..tja, die ken ik zelf nog niet eens goed.”

De ‘ik ken jou toch’ gedachte heeft wel een doel. Het is een hart onder de riem, een gevoel van saamhorigheid en vriendschap of waardering. Het wil zeggen dat je leven niet onopgemerkt blijft voor diegenen die je dierbaar zijn.

IK KEN/BEN JOU

Echt kennen is alleen niet zo gemakkelijk. Je waardeert iemand om wat diegene laat zien. Met een uitstraling of met gedrag. Of wat iemand heeft bereikt, wie is (aan)geraakt of welke levenservaring met jou is gedeeld. Toch…Je weet het nooit helemaal. Hoe iemand is. Wat een persoon beweegt, welke gedachten ergens achter schuilt. Welke overtuigingen tot iets hebben geleidt en welke juist niet. De waarheid is: je kent iemand pas goed als je diegene elke dag meemaakt. Elke stap meebeweegt. En dan nog moet je constant interesse hebben op zodanig hoog niveau alsof het je eigen leven betreft waar dit om gaat.

IK BEN/KEN HET LEVEN

Ondanks dat je iemand dus nooit echt kent blijven mensen elkaar advies geven. Advies om iets op een bepaalde manier te doen. Of het advies komt in de vorm van een helpen herinneren aan hoe het leven is. Zoals: Wees realistisch. Dat is het leven. Wees niet zo naïef. Zo werkt het nou eenmaal. Kleur binnen de lijntjes. Blijf binnen de kaders. Leef volgens ‘het’ boekje.  Staat niemand er dan bij stil dat ‘het leven’ voor iedereen anders is? 

IK KEN/BEN JE RELATIE

Opvallend en vaak verbazend vind ik ook de overvloed aan relatie-experts. Als het gaat om relaties weet iedereen altijd alles. Hoe mannen zijn of vrouwen. Hoe kids, tieners, twintigers, vaders, moeders, nietsnutten, (bewust) werkelozen, carrière-strebers of pre-mid-after-lifers.

IK KEN/BEN MEZELF

We houden van alles tegen elkaar aan en we herkennen allemaal wel iets uit ons eigen leven. Maar dat maakt het nog niet hetzelfde. Advies vanuit eigen ervaring slaat altijd de plank mis. Waarom? Omdat het niet jouw levenis waar je op adviseert. Wil je toch iemand die je kent en waardeert wat bijstaan met inlevende vorm van advies? Neem dan twee belangrijke stappen in jezelf, waarbij je het complete doel van adviseren veranderd. 

  1. Besluit te delen in plaats van te adviseren
  2. Ontvang waardering in de plaats van het geven van advies. 

“Ik deel met jou, omdat ik  je iets wil geven wat ik van mezelf ken.“ ~ V

Wie ben/ken jij het beste?

Share This