Soms hoor ik wijsheid vanuit de meest onverwachte hoek. Zoals toen mijn kids de tekenfilm “The Incredibles” keken. Hierbij een stukje conversatie tussen moeder en zoon Incredible: Zoon: “Waarom mag ik niet laten zien dat ik speciaal ben?” Mama: “Iedereen is speciaal”. Zoon mompelt: “Als iedereen speciaal is, is dus eigenlijk niemand het.”

GROEPSBEWUSTZIJN

En daar ontstaat precies waar wij allemaal mee te maken krijgen: groepsbewustzijn. Erbij horen. Het liefst zijn we niet anders dan anders, want dan val je buiten een groep. En dat voelt niet fijn.

ZIJNSACCEPTATIE

Wist je dat wanneer je accepteert dat je speciaal bent, er een hele nieuwe vorm van groepsbewustzijn ontstaat? Namelijk een bewustzijn waarin iedereen oké is met wie hij of zij zelf is. Waarin erkent wordt, dat jij anders bent, met jouw specialiteit, met jouw eigen visie op het leven en waarin dat juist gewaardeerd wordt aan jou. Daarmee automatisch ook de ander waardeert om zijn of haar speciale ‘zijn’.

NIEUWE TIJD OUDE TIJD

Als ik naar kinderen kijk, zie ik dit bewustzijn steeds vaker ontluiken. Het zijn juist wij (de volwassenen) die zoeken naar willen ‘passen’. Dat ontstaat vanzelf als je opgroeit. Terwijl wij bezig zijn met wat een ander er van vindt, zijn onze kinderen druk met zichzelf zijn. Kinderen weten wat uniek is en daarmee speciaal aan zichzelf. Zij zijn bezig met wat zij zelf ergens van vinden, en minder met wat hun vader of moeder goed zal keuren (alhoewel…lees ook mijn artikel over Zelfwaarde). Ze komen op voor hun specialiteit en weten waar hun waarde ligt. Het gaat zelfs soms zo ver dat zij vinden dat zij ‘recht’ hebben op erkenning op hun speciaal-zijn. En daarin komt de begeleiding van een tegenhanger –wij dus- juist wel weer van pas.

NET EVEN ANDERS

Iedere ziel is uniek. En dat is, vind ik, heel speciaal. In mijn praktijk zie ik het steeds weer: iedere ziel heeft een eigenheid. Een uniek talent. Een bijzondere eigenschap, wat misschien wel lijkt op die van een ander, maar toch nèt even dat kleine beetje anders is. Dus als iedereen speciaal is, dan is niemand hetzelfde?.

SPEELSE OEFENING

Sta eens stil bij jezelf. Wat is jouw unieke talent? Wat gaat er voor jou vanzelf? Wat vind je leuk en gemakkelijk te doen? Welke eigenschap is echt iets wat een ander bewondert in jou? (zie ook dit artikel voor meer ‘flow-tips’) Weet je niet goed antwoord te geven op deze vragen? Vraag het aan je dierbaren. Zij zien vaak dingen die jij over het hoofd ziet. Weet je het wel, maar wil je graag wat verdieping of weet je het echt niet en wil je het wel weten? Vraag het je ziel en kom bij me langs voor een ontmoeting. Klik hier voor meer informatie en/of het maken van een afspraak! Benieuwd naar jouw eigenheid of speciaal zijn in dit leven? Zoek mij dan eens op!
Share This