„In de flow zijn” is een uitspraak die ik met regelmaat voorbij zie of hoor komen. Ik vraag me dan altijd af of we wel hetzelfde beeld er bij hebben. Voor de één is flow bijvoorbeeld iets van een staat van zijn. En voor de ander is het een aaneenschakeling of opeenstapeling van gebeurtenissen. In het woordenboek staat: „flow refereert aan een mentale toestand waarin een persoon volledig opgaat in zijn of haar bezigheden.” Maar is dit wel echt zo?

PUZZELEN

Ik ervaar flow steeds weer anders. Als een gewaarwording van precies in elkaar passende puzzelstukjes gedurende een bepaalde tijd. Alles klopt steeds opnieuw, sluit op elkaar aan en loopt perfect synchroon. Het is naast de ‚mentale’ toestand, ook een emotionele en fysieke toestand waarin alles goed voelt. Waarom staat in het woordenboek niets geschreven over de ‚spirituele’ toestand? Dat overkoepelende geheel van gevoel en weten, dat alles wordt geleid of gestuurd door iets ongrijpbaars maar toch voelbaar daar. Niemand die dit kan bewijzen, maar je bent er desalniettemin toch volledig van overtuigd.

WAT IS DAT TOCH?

Flow is iets heel persoonlijks maar komt volgens mij altijd op hetzelfde neer: Het voelt goed en het is ongestoord en moeiteloos aanwezig.

ARE YOU IN OR ARE YOU OUT?

Hoe flow werkt doet er eigenlijk niet toe. Het is een feit: In de flow is het prettiger is dan er uit. De vraag rijst dan: hoe kom je er in? Ik durf te beweren dat ik weet. Men neme wat passie vermengt met doelmatigheid. Voeg daar een snufje ontspanning en efficiëntie aan toe om er vervolgens met je volledige aandacht bij te zijn. Even roeren en eindig met alles vol overgave loslaten. Voilà: Flow. Bang om het nu weer te verliezen? Doe maar niet, want dan ben je er zo weer uit. Oeps…toch niet zo eenvoudig.

PRAKTISCHE MAGIE

Of toch wel? In mijn praktijk ervaar ik dat er altijd flow is in gesprekken. Dat komt enerzijds doordat ik mijn passie uitoefen (fysiek, mentaal en spiritueel ‘uitgelijnd zijn’ noem ik dat) en anderzijds omdat er een onvoorwaardelijkheid plaatsvindt tussen mensen. Die onvoorwaardelijkheid is, hoewel slechts een momentopname, essentieel voor het vinden en ervaren van flow. In overgave, volledige aandacht en bewust verdiepen zitten de sleutelelementen. Voeg deze samen en er ontstaat iets magisch. Dan vloeit alles in elkaar over en dan zit je ineens daar: in de flow. Meer interesse in het 1-op-1 diepte gesprek, over jouw flow en je specifieke weg naar geluk, zoek mij dan eens op!
Share This