Is er een keuze in groei?

Moet je echt je werk ervan hebben gemaakt om bewust in het leven te staan? Kun je groei echt tegenhouden? Is het nodig om voortdurend bezig te zijn met het onderzoeken, doorgronden, bewuster kijken en (voor)voelen wat er gaande is in je (eigen) leven? Of gaat zoiets vanzelf? Of je dit nu vol bezieling en met passie en drang naar antwoorden doet, of met een lui en schuin oog naar je praktische leven in de dagelijkse gang van zaken.Volgens mij maakt het niet uit. Er is niet zoiets als niet groeien in dit leven.

Het idee van stilstaan is géén achteruitgang, maar wel weerstand

Het gezegde luidt, dat als je stilstaat in je ontwikkeling je eigenlijk achteruit beweegt. Dat je, als je niets doet en je je dus niet verroert, je eigenlijk je eigen groei tegenhoudt. Volgens mij is zoiets lastig te meten, maar de onwaarheid zit in het ‘stilstaan’. Want kun je echt stilstaan? Ik heb van dichtbij gezien, hoeveel energie het kost om ‘niet te veranderen’ of een situatie ‘als de oude’ te houden. Het kost zoveel moeite en aan het einde van het verhaal heb je niet kunnen voorkomen dat het alsnog gebeurd: Groei. Want of je het nu gelooft of niet, erin duikt en actief mee bent of juist passief, weerstand biedt of juist wilt: de mens evolueert nou eenmaal. En het tegenwerken van groei is ook groei. Het lijkt een bijna paradoxaal verhaal: linksom of rechtsom vooruit zul je gaan!

In herhaling vallen dan?

Hoe zit het dan met terugvallen? Oude patronen doorbreken? Overtuigingen die maar blijven kleven? Als je echt met man en macht jezelf niet wilt leren kennen, kun je de ander ook niet zien. Het begint allemaal wel bij jezelf. Als je eerlijk en zonder oordeel weet te kijken naar je eigen ideeën en gedachten, ontstaat er vanzelf een gevoel van groei en ontwikkeling. Maar welke kant uit is dan niet meer zo belangrijk. In elk geval kun je er wel vanuit gaan (of beter gezegd: op vertrouwen, wat weer een ander onderwerp is) dat er niet echt zoiets bestaat als een ‘terugval’. Wel geldt, dat je het kunt ervaren alsof er een terugval of stagnatie is. Maar dit gebeurd meestal als je niet bewust bent van je eigen invloed op je gedachten, bestaande patronen. De werkelijkheid is, dat je dan dus niet terugvalt, maar eerder ‘langzamer gaat dan je had gehoopt’.

Kant-en-Klare groei

Niet (durven) kijken naar jezelf is eigenlijk een wandaad naar je ontwikkeling en daarmee ook naar anderen. Want je kunt de ander niets echt waardevols bieden, als je jezelf vergeet. Werken aan jezelf is dus iets wat je ‘gewoon’ doet door bewust en eerlijk te blijven in alles wat je doet. Je hoeft echt geen bijzondere daden te verrichten, spiritueel te doen of cursussen te volgen die gericht zijn op zelfontplooiing. Natuurlijk helpen ze je wel gerichter te groeien daar waar je tegenaan loopt, maar het is geen kant-en-klare geluksformule in het groei-proces. Dat is het leven namelijk al: kant en klaar. En het enige ingrediënt wat je daaraan hoeft toe te voegen ben jij zelf. Wel blijven roeren 

Over Vanessa

Over Vanessa

Ontwikkelingscoach met een vleugje Magie ✨

Eindeloos geïntrigeerd door de essentie van de mens. Bevlogen en vol passie duikend in de werking van relationele dynamiek, voert Vanessa haar praktijk in persoon, maar net zo lief vanaf haar macbook. De ziel kent geen afstand! Ze voelt zichzelf een echte Xenial (die microgeneratie tussen de serieuze gen X en de optimistische Millenial). Daarbij is zij een sterk voorstander van een zelfbewust leven, waarbij je jouw eigen valkuilen aangaat in plaats van ze omzeilt. Ondernemend, altijd bezig en onderwijl ook moeder van 4 heerlijke kids, staat zij zelf vol in het leven en is zij een gedreven gesprekspartner op hoog niveau. 🔮.

 

Ook zo benieuwd wie jij ECHT bent?

Weten wie je bent is een gelaagd vraagstuk. Het hoeft niet zo moeilijk te zijn!

Met Vanessa aan je zijde kom je snel achter je oorsprong, je talenten, je valkuilen èn heb je nog lol onderweg ook. Gun je jezelf meer richting? Maak dan snel die keuze!

Vond je dit artikel interessant? Dan zit hier misschien ook wat voor je bij!

Hoe je vasthoudend loslaat na een breuk

Uit elkaar gaan is een beetje doodgaan... Ooit een echte break-up ervaren? Nee, niet zo'n 'We zijn nog steeds vrienden' verhaal, maar echt een honest-to-God-dit-wordt-nooit-meer-hetzelfde-breuk. Zo eentje waar je nachten van wakker ligt of woelt, je de lust en smaak...

Share This