Pionier als ik ben op zelfontwikkelingsgebied, met een helder beeld voor wat ik te doen heb in de wereld, hoor ik al heel mijn leven dat ik veel ‘weerstand’ kan hebben op bestaande wijsheden. Dat is niet waar ? en  nee, dat is geen  weerstand ? Integendeel: Ik sluit me aan bij veel wijsheden, maar denk dat het beter, duidelijker, concreter, meer integer, meer open source, delend, kortom anders kan. Er is een verschil tussen weerstand voelen en een keuze maken. Daarbij is er nog een meer overstijgende laag waarin het geen keus meer is maar innerlijk weten. (lees Weten is Meten.)

Laat ik het hippe (naar mijn idee veelvuldig verkeerd gebruikte) dit-verklaart-waarom-je-er-nog-niet-bent woord eens onder de loep nemen. Weerstand is….

GEWELDIG MAAR OVERWELDIGT

Weerstand is een verzet tegen iets of iemand. Als je door iets verrast wordt, kun je in een weerstand schieten, puur en alleen omdat het je overvalt. Wij houden niet zo van veranderingen en  kiezen liever onze eigen tijd en tempo uit om nieuwe dingen te omarmen. Dat is precies het punt wat ik wil maken: we kiezen graag. Weerstand op iets of iemand, kan heel goed simpelweg een gebrek aan (keuze) vrijheid zijn waar je een reactie op geeft. 

Je bent het niet met me eens? Oh dan heb je weerstand

Wat mij altijd opvalt is de snelheid waarop iets bestempeld wordt als weerstand. Als ik iets niet wil, geen zin heb, of communiceer dat ik er even over na wil denken: Oh dat is weerstand. Tja nou dàt voel je goed ja: nu heb ik inderdaad weerstand. 

Het is zo gemakkelijk om iets te willen buigen naar je eigen plaatje, zodat je je eigen idee of verhaal in stand kunt houden. Het is veel moeilijker je in te leven in wat er werkelijk aan de hand is of plaatsvindt bij de ander. ~Vanessa

(zie Vul mij hier maar in voor meer hierover). 

Complex samenspel 

Hoe ik weerstand zie is wel degelijk als iets wat je in de weg kan zitten. Het is verzet en dus kost het je energie. Als je verzet levert ben je niet ontspannen, niet gelukkig, minder vrij en daardoor meer gesloten voor mogelijke opbouwende opties die het universum je te bieden heeft. Echte weerstand komt volgens mij voort uit een complex samenspel van niet begrijpen, niet voelen, moeite hebben ergens ‘bij’ te komen, niet open staan voor meer dan wat jou bekend is of eenvoudigweg: onwetendheid. 

Intrinsieke Moti…Inspiratie!

Als je voorbij die weerstand wilt gaan, is motivatie alleen niet voldoende. Er moet iets krachtigers, zoals inspiratie geactiveerd worden. Die ziet namelijk alleen maar keuzes, opties, mogelijkheden en kansen. Die zit vooruitgang en groei en een vermeerdering van geluk. Die zegt: 

Ik kijk uit naar mijn volgende weerstand, wat dan weet ik dat ik weer een grens van mijzelf bereikt heb! 

Vervolgens stap je over die bewuste grens en bent in een zee van ruimte waarin er keuze te over is. Soms kies je voor en soms kies je tegen. Dat is geen weerstand. Dàt is Keuze.

NB: in die Keuze zit meestal ook inzicht in je ware aard verstopt -lees hier meer over je ware aard ontdekken voorbij de weerstand-

Voel je weerstand of zie je keuze na het lezen van dit artikel? Maak een hier een afspraak om voor jouw ziel te zien waar je weerstand of keuzes liggen voor meer geluk in je leven.

Share This