Moet iets altijd ergens over gaan?

Hmmm…Ik vind dat ook al gaat het nergens over, het altijd ergens over gaat.

Wat diep.

DUIKEN

Als je over je eigen geluk nadenkt, moet dit dan altijd de diepte induiken? Ik bedoel: moet je altijd jezelf existentiële vraagstukken voorleggen? Zoals ‘Wie ben ik werkelijk’ of ‘Wat wil ik bereiken’ en ‘Waarom doe ik wat ik doe in dit leven?’ 

Kan het niet simpelweg gewoon zo zijn dat je zonder al teveel diepte ook al weet wie je bent? Dat je bereikt wat je wilt omdat je op de juiste plek bent en op de juiste tijd, vertrouwend op…nou ja, jezelf? En dat je doet wat je doet gewoon omdat dat goed voelt? 

Wat is het nut van ‘diepte’?

PERSOONLIJK

Wat werkelijk diep gaan is, is een persoonlijke beleving. Voor de één is een crisis zo diep gaan dat je ongelukkig wordt, voor de ander is diezelfde crisis juist een leermoment of een zegening die je warm welkom heet. 

Diepte geeft persoonlijkheden kleur. Het daagt uit tot het combineren van je denken en je doen, je voelen en je ervaring van het leven. ~Vanessa

STROMING IN DE DIEPTE

Diepte conversaties zijn wel verhelderend, maar volgens mij dienen ze een concreet doel. Het werkt als een trigger om weer in de eenvoud te kunnen vervolgen wat je als vanzelf al deed. De diepte in, geeft een opening om nog meer ‘in flow’ te ervaren waar je nog meer wilt ontdekken, wilt gaan, wilt beleven, wilt zijn. Het is heus niet nodig alleen maar diepte gesprekken te voeren. Harmonie is key. Maar altijd maar blijven hangen in gesprekken over ‘hoe het allemaal z’n gangetje gaat’ of iets waar wij Nederlanders heel goed in zijn: weersomstandigheden bespreken, is nou ook niet bepaald enerverend en leidt meestal niet tot grootse inzichten of vooruitgang. 

LIEVER OPPERVLAKTE

Waarom schuwen zovelen de diepte? Is het eng? Is het beangstigend dat er misschien wel iets naar voren komt wat je niet wilt horen of wilt weten? Van jezelf of van de ander? Verwachten we een oordeel? Vermoeden we afwijzing, teleurstelling, invullingen waar we niet op zitten te wachten? Moeten we dan (van onszelf) in actie komen en hebben we daar bij voorbaat geen zin in? Vermijd jij het bewust en zo ja, vraag je jezelf weleens af -pas op, dan moet je misschien wel diep gaan- waarom?

DIEP GAAN VOL GROEIEN

Diepte vinden is soms onvermijdelijk. Zeker als je groeit als mens. En toch liggen de meeste antwoorden voor je diepzinnige vraagstukken aan de oppervlakte. Daar mag je blij zijn met wie je bent, doen wat je deed met misschien net even een andere kijk. En dan stap je die open deur in waar je al tijden voor leek te dralen. Het is niet ingewikkeld, diepte. Maar erin springen vereist wel meer moed dan je denkt.

Spring je in het diepe (met mij)? Neem hier contact op voor een afspraak, schrijf je hier in en ga mee in de flow!

Share This