Het is bijna zo’n cliché uitspraak: Bij het afpellen van de ene laag in je persoonlijkheid ontdek je de volgende alweer. Net als bij een ui. Persoonlijk ben ik niet zo dol op uien…

INFORMATIEF VS VERZANDEN

Los van de uien-lagen, redeneer ik vaak andersom. Zo werkt mijn specifieke manier van kijken eigenlijk in benadering: Beginnend bij de kern van jou, de ziel, werk ik mijn weg door allerlei lagen naar boven waarin ik zie wat jij de wereld toont. Mensen zijn ontzettend gelaagd. Elk aspect van iedere eigenschap, van elk stukje persoonlijkheid heeft weer een andere laag. En elke laag zit vol met informatie over bijvoorbeeld angsten en verlangens, over ervaringen en wensen, overtuigingen, projecties, ideeën en idealen.

Een inzicht, les, ervaring, wake-up-moment/ of call zet de meesten in beweging om een verandering door te voeren. Een transformatie? Nee joh. Gewoon: Welkom tot de volgende laag!

OVERSLAAN MAG

Mijn gave kenmerkt de andersom benadering. Daar waar de traditionele coachingsweg is, dat je steeds een beetje meer naar binnen kijkt en dan comfortabel in je oncomfortabel zones belandt (je lagen dus) kan ik niet anders dan rechtstreeks naar de ziel gaan. En daarmee sla ik alle lagen over, maar ik negeer ze niet. Waarom van buiten naar binnen werken? Hoewel het de meest benaderbare lijkt, is het ook de meest moeizame. Elke laag is er een een die je even wilt bekijken, doorgronden, doorvoelen, oplossen, integreren of transformeren. In mijn beleving is dit een directe uitnodiging voor verzanden, blijven hangen, cirkeltjes draaien en jezelf verliezen. Ga direct naar de zielen kern en van daaruit zie je al je lagen ook. Maar vanuit de veilige observator rol, liever dan de ervaringsdeskundige-in-wording.

TOT DE KERN VAN DE ZAAK

Wil je het echt grondig aanpakken? Zie de aangereikte gebeurtenis waarin je even opschudding voelde in je persoonlijke welzijn, als een kans om echt de diepte in te duiken. Aanschouw je worst-case scenario’s en verwelkom je angsten. Herken jouw patronen en doorzie je eigen verraderlijke ‘terugveer-mechanismen’. Ga eraan voorbij en neem af en toe pauze om door te ademen. Uiteindelijk, met genoeg innerlijk ‘weten’ dat je uiteindelijk de mother of all-laag zult bereiken, ben je er.

En dan? Tja, het antwoord daarop is verbonden en verweven met wie jij bent. Ben je namelijk op dit punt aanbeland, dan zie je waar het om draait voor jou. Wie je bent. Gelaagdheid? Ja die zie je nog wel. Wat blijkt? Van binnen naar buiten kijken is toch een stuk toegankelijker dan andersom.

Wel zelf maar liever niet alleen? Zoek mij dan eens op en maak een afspraak voor een sessie.

Share This