Duaal denken is voor velen al wel bekend. Het is het een of het ander, zwart of wit, goed of slecht. Natuurlijk zijn er wel grijze of voor de optimisten onder ons gekleurde gebieden, maar uiteindelijk komt het toch neer op keuzes maken: linksom of rechtsom. En dan ben je toch weer bij twee uitersten beland?….zucht.

HOE OVERSTIJG JE DIT?

Wat als het je nou veel gelukkiger zou maken als je zo niet dacht? Als je het leven benaderde vanuit een besef dat er tijd genoeg is, keuzes te over en geen druk op jou en je invullingen. Dàn zou er ontzettend veel rust ontstaan. Misschien niet voor je omgeving, maar wel in jou. Hoe doe je zoiets? Dat is niet precies de juiste vraag. De “hoe” vraag blijft vaak onbeantwoord, omdat er wel eindeloos veel mogelijkheden zijn vanuit het niet lineair, niet duaal denken. Welke ‘hoe’ er bij jou past beslist alleen jij. En dat is gelijk een verklaring waarom je soms zo in cirkels kunt ronddraaien in je hoofd zodra je jezelf hoe en waarom vragen stelt.

WAT

De juiste vraag, in mijn beleving als de Gelukskundige is de ‘Wat’ Vraag. Wat wil je ervaren? Wat is je beleving? Wat is jouw geluksmoment of invulling van het leven? Als je weet Wat je wilt, dan weet je vaak als snel ook hoe of waarom je iets wilt.

AANDACHTIG LIEFHEBBEN

Om terug te grijpen op mijn insteek over dualiteit wil ik daarin een invoelende vraag aan jou stellen waarin je deze hypothese direct voor jezelf kunt uitproberen. Als het gaat om aandacht en liefde, wat maakt jou dan gelukkig? Denk je in eindigheid ofwel tijdelijkheid? Denk je in het moment of in oneindig veel momenten? Is dit duaal of juist eindeloos open? Het blijft een lastig vraagstuk, deze over dualiteit en lineair denken. Wat mij helpt is het overstijgende weten, dat wat mij gelukkig maakt als het om aandachtgaat is: totale overgave aan elke situatie of relatie. Alle angsten, weerstanden, moeite met potentiële uitkomsten die andere kanten op kunnen gaan dan ik denk, voel, beoog of verlang omarmen en accepteren. “Het is zoals het is,” wordt dan ineens werkelijkheid in het gevoel. En dat voelt rustig. Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen met lineaire ‘wat’ vragen en de uitkomsten hiervan. Laat het weten!
Share This