HELDERZIEN EN INTUÏTIE

De combinatie van Helderzien en Intuïtie is in feite overlappend. Intuïtie is een belangrijk onderdeel in het Buitenzintuigelijk waarnemend zijn. Zonder intuïtie geen Bijzonder inzicht? Precies. Wanneer is iets Intuïtie en wanneer is het iets anders? En wat maakt een idee een ingeving en dus meer pakkend?

VERTROUWEN VS GELOOF

“Ik geloof niet zo in dat spirituele.” is een voorbeeld van een uitspraak die ik weleens hoor. Dat het niet veel met geloof te maken heeft, laat ik meestal in het midden. Toch wil ik het op deze plek even aankaarten: Een geloof in iets heeft te maken met een persoonlijke overtuiging dat iets waar is, op basis van wat jij ziet als waarheid. Jouw waarheid is niet per definitie DE waarheid, maar dat maakt geloof ook zo persoonlijk. Jij geeft er een bepaalde waarde aan. Je legt hierbij de verantwoordelijkheid van de waarheid even buiten jezelf: “Iets of iemand anders moet dit geloof waarmaken en/of bevestigen.” Je hebt bewijs nodig wil je blijven geloven in iets. Vertrouwen is een ontegenzeggelijk en onvoorwaardelijk weten. Je neemt zelf verantwoordelijkheid voor alles wat voortvloeit uit het vertrouwen. De waarde die eraan gegeven wordt is van jouzelf, jij voedt het. Het is niet gebaseerd op persoonlijke overtuiging, hoewel het wel voorafgegaan kan worden door geloof. Het staat los van bewijsdrang. Het is er gewoon. Uiteindelijk heb ik persoonlijk liever iemand die vertrouwt op wat ik zeg of doe, dan een geloof in mij, waarin ik kan tegenvallen.

INTUÏTIE IS..

Intuïtie is een vrij ongrijpbaar concept, wat verder gaat dan een onderbuikgevoel. Volgens mij is Intuïtie een weten zonder uitleg of gevoel. Het is. Intuïtie is volgens mij vergelijkbaar met kleine ingevingen vanuit je non-rationele bewustzijn. Het is niet zozeer spiritueel als hoger bewust denk ik. Het is openstaan voor een waarheid die buiten je menselijke bevattelijkheid valt. Meestal, als je meer afgestemd bent op die kleine ingevingen merk je ook dat je ze vaker ervaart. Hoe meer open minded je in het leven staat, hoe ontvankelijker je bent voor dingen die je niet direct kunt plaatsen, categoriseren, labelen of verklaren. Hetgeen wat is is en of je daar wat van vindt komt later eventueel misschien of helemaal nooit.

WARE INTUÏTIE

Vertrouwen hebben in je Intuïtie is een beslissing van open staan voor iets wat je als mens niet kunt verklaren, maar wat je weet dat waar is. Let op: Je vindt niet dat het waar is, het is waar. En niet vanuit een drammerige kindpositie waarin jouw waarheid de enige is. Maar vanuit een neutraal standpunt waarin het rustig is, geen andere invloeden zijn (ruis) en waarheid aanwezig en praktisch tastbaar is.

INSTANT INTUÏTIE

Voor diegenen onder ons die graag meer willen spelen met Intuïtie heb ik de volgende tip: Maak er een gewoonte van te vertrouwen op je Intuïtie door eenvoudigweg te observeren hoe vaak je een idee, gedachte, gevoel of weten hebt op elke normale dag. Observeer wat opkomt, maar ook wat je doet in navolging van deze observatie. Volg je het, ga je erover nadenken en doe je vervolgens wat anders? Leg je verantwoording af over het hoe en waarom van je keuze of voel je de behoefte daartoe? Ben jij in staat Intuïtie te onderscheiden van persoonlijke projecties of voorkeuren? Intuïtie gaat voor de ene persoon natuurlijker en gemakkelijker dan voor de ander. Intuïtie is volgens mij wel te trainen, maar het vereist inzicht en discipline wil je erop vertrouwen. In feite is het vrij wetenschappelijk: train je rechterhersenhelft actiever te zijn (de kant van creatief zijn). Dat is een kwestie van oefenen, ondergaan en ervaren.

MENSELIJKE INTUÏTIE

Wees voorbereid op momenten van onzekerheid voelen over je intuïtie. Als je geen onzekerheid zou ervaren zou je menselijke ervaring niet compleet zijn…maar dat is een onderwerp voor een andere keer ? Meer interesse in jouw intuïtief weten?  Zoek mij dan eens op!
Share This