De mate waarin iets succesvol is, hangt af van de mate waarin je verzekerd bent van succes. Maar wanneer ben je volledig verzekerd van succes? En in een tijd waarin de druk vaak hoog ligt, hoe kun jij jezelf zeker maken?

INSTANT ZEKERHEID

Mijn mate van gevoel van zekerheid hangt af van best veel factoren. Er zijn legio aan manieren om dit te beïnvloeden (en dus te verhogen) en die gebruik ik dan ook overvloedig. Denk maar aan je omgeven met een stabiele situatie, gecentreerd blijven en in het hier en nu. Voel wat het met je doet als je de dag start met een juiste intentie, een krachtige affirmatie en een positieve state of mind.

Alles helpt, maar het zal niet kunnen voorkomen dat het gevoel van potentieel falen aan bepaalde verwachtingen (van jezelf of van een ander) eens opduikt. En dan… slaat onzekerheid toe.

HEBBEN EN ZIJN

Als er een ding is wat voor mij geld als absolute waarheid, is dat onzekerheid iets is wat je hebt. Er is echt een verschil tussen iets hebben en iets zijn. Als ik een onzekerheid heb, dan kan ik ermee (leren) omgaan. Ben ik onzeker, tja, dan is er weinig aan te doen.

ALS JIJ HET HEBT…

Wat ik ook heb ervaren is dat vaak als ik me onzeker voel, het een prettig en zeer rustgevend idee is dat ik vast niet de enige bent. Vergelijk het maar met een frustrerende situatie van ergens te laat komen omdat het verkeer niet mee zit. Besef hebbend dat jij vast met je afspraak samen in een file staat, kan daar erg in helpen. Jij ervaart dit niet alleen, zal vast niet de enige zijn die dit meemaakt en gedeelde smart geeft weer een verbinding op heel ander niveau.

Als ik me onzeker voel over iets, dan is er vast iemand op de wereld die dat gevoel ook kent. En er is vast iemand binnen die groep mensen die een prima oplossing of uitkomst heeft ervaren. Nu nog even in tappen op die uitkomst en “klaar is Koekie!”

ONZEKER ZIJN OP ALLES

Sta hier even bij stil: Onzeker kun je niet op alles van jezelf tegelijkertijd zijn. Stel: Je hoort heel je leven dat je onzeker bent. Dan is de kans groot dat jij daarin bent gaan geloven. Maar dit kàn helemaal niet. Een mens bestaat uit zoveel dingen, je kunt niet in zijn geheel onzeker zijn. Wat ik wel denk is dat je onzeker kunt zijn op bepaalde aspecten. Van jezelf, of van situaties die op je pad komen en beslissingen die je op nieuw terrein doen bewegen. Dingen die nieuw zijn bijvoorbeeld, die zijn per definitie voor ons mensen onveilig of eng, omdat je het niet eerder hebt ervaren. Daarom komt het gevoel van onzekerheid opzetten.

De vraag is niet waarom je je zo voelt, de juiste vraag is:

“Wat kan ik doen om mijn onzekerheid van dat moment zeker te maken?”

Of iets in die trant.

ONZEKERHEID ZIEN VOOR WAT HET IS

Even samenvattend:

  • Wanneer je accepteert van jezelf dat je onzekere momenten in het leven zult ervaren, zal het je niet verrassen zodra het gebeurd.
  • Nu je weet dat onzekerheid een gedeelde smart is, geeft het rust.
  • Als je je niet laat beheersen door je onzekere delen, maar om leert gaan met dat stukje gebrek aan zelfvertrouwen wat je op een specifiek gebied ervaart, maak je het meer behapbaar dan wanneer het een groots ongrijpbaar ‘iets’ is.
  • Zoals met zoveel dingen geldt volgens mij bij onzekerheid des te meer: hak het in stukjes, pak een ding tegelijk en werk van kleine overwinningen tot grotere successen. Wees er van verzekerd dat het een keer zal lukken!

Meer interesse in het 1-op-1 diepte gesprek, over onzekerheid en je specifieke weg naar geluk, zoek mij dan eens op!

Share This