Even een hart onder de riem voor alle Zelfonwikkelaars die zich eenzaam of alleen voelen in hun Proces. Het is een Intensieve maar voor de buitenwereld onzichtbare krachttraining, die eindeloos lang lijkt te duren. En die net als in de topsport discipline vereist en niet altijd begrepen wordt in je volharding. Hang in there! Ja, je moet het zelf doen, maar je bent niet alleen. En hieronder leg ik aan je uit waarom:

SCEPTISCH, KRITISCH OF BETROKKEN

Zelfontwikkelend bezig zijn, waarbij je echt stilstaat of ingaat op alle lagen van wie je bent, roept meestal wel wat sceptische (of hoe ze het vaak zelf noemen: kritische) houdingen op bij je omgeving. Soms wordt dit verpakt als een betrokken bezorgdheid. Maar toch blijft het een afwijzing op iets wat jij interessant vindt, tijd aan besteed of waarde aan hecht. Waarom? Omdat het in de oren klinkt als onpraktisch. Neurowetenschappen bewijzen, dat wij mensen het liefst nieuwe informatie vermijden (basale ganglia), omdat het heel veel energie kost. Daarom categoriseren we alles wat we ‘nieuw’ horen eerst naar iets waar we het wellicht ook in kunnen plaatsen (werkgeheugen). 

Zelfontwikkeling, aan jezelf werken, je levensstijl veranderen of bewustwording neigt naar de niet-zo-goede-reputatie-dragende spiri-wiri groepjes die dansend in wijde gewaden om bomen een wordend met de natuur aan het zijnd zijn. Of, al ohm-end schaarsgekleed boven op een berg zitten in een ongemakkelijke houding. Tja, daar kun je met je compleet andere insteek van praktisch en nuchter mens die gewoonweg wat dieper in wil gaan op levensvragen natuurlijk nooit tegenop.

REACTIEVE ACTIE

Mijn tip is dan ook: Stop met het voeden van je behoefte alles te willen delen waar je mee bezig bent op zelfontwikkelingsgebied, bij diegenen waarvan je weet dat er zo een reactieve actie volgt. Of verlang openlijk bij de ‘hoe gaat het nu met je’ vraag of ze echt met aandacht willen luisteren. Want luisteren en echt volledig inleven is helaas nog aardig schaarstegoed. Je ‘voelt’ al snel of iemand aarzelend reageert of uit beleefdheid ‘ja natuurlijk’ roept. Bespaar je dan de energie. Je kunt het ook in je proces stoppen ;-).

ZELLUF DOEN

Het klinkt misschien als een open deur, maar ik stap er toch even doorheen: Jij doet alles wat je doet op zelfontwikkelingsgebied niet voor anderen. Het woord zegt het eigenijk al: ZELFontwikkeling. Je doet het, omdat jij er zelfblij van wordt. Het verhoogt -als het goed is- uiteindelijk jouw persoonlijke levensgeluk. En als je dan na verloop van tijd, zonder hier al te veel over te hebben losgelaten aan de buitenwereld, tot de diepste krochten van je ziel bent gereisd. En je nog steeds lekker met je voeten in de spreekwoordelijke klei staat, bewijst dat vooral aan jezelf dat je de juiste beslissingen maakte onderweg. Bovendien: 

Dankzij je transformerende energie in uitstraling, praktische veranderingen in gedragingen en concrete bewijzen dat het beter met je gaat zul je vanzelf omgeven zijn met velen die hetzelfde ambiëren als jij: Optimaal gelukkig zijn in je leven. ~Vanessa

Wil je volledige aandacht met name voor jouw proces? Maak hier een afspraak en we duiken erin.

Ik ben héél benieuwd naar jouw ervaringen op dit artikel. Post hieronder het artikel een comment en deel deze in de social media om te ontdekken of jouw omgeving sceptisch/kritisch of oprecht betrokken is in jouw zelfontwikkeling. Als je de behoefte van delen niet voelt *smile* good for you! Toch lees ik je reactie graag. Vanessa

Share This