BELANG VAN EEN DOEL

In onze redelijke prestatiegerichte maatschappij wordt er met regelmaat gewezen naar het hebben van een duidelijk omlijnt doel in je leven. Hoeveel van ons zijn er wel niet opgegroeid met constant terugkerende vraag om het ‘doel’ van allerlei ondernemingen toe te lichten, te onderbouwen, verantwoorden of te verdedigen…herkenbaar? ?

MOTIVEREND

Doelen hebben in je leven is een prima motivatie om in beweging te komen. Maar ik ben erachter gekomen in mijn praktijk, dat het doel op zich geen voldoende motivatie brengt gedurende het bereiken ervan. Het draagt zelfs een groot risico tot demotivatie in zich, omdat zich onderweg aardig wat obstakels kunnen vormen.

HAALBARE PLANNEN

Hoewel ik een sterk voorstander ben van het geloven in wonderen: Het zal zich niet gaan manifesteren als je je doel al mediterend voor je ziet en verder niets doet. Een plan hebben is niet zo ingewikkeld. Het is, zo heb ik ontdekt, zelfs vrij eenvoudig. Je pakt een behoefte of een wens, je stopt er een intentie in, je onderzoekt de praktische en logistieke mogelijkheden binnen je bereik en reikt met je vertrouwen (je weet wel: het deel waar je weinig controle over hebt) net even buiten het bereik van je kunnen. En dan vormt zich een plan. Realistisch? Haalbaar? Dat zijn belangrijke elementen. Maar kunnen ook remmen en beperken. Ga verder dan je kunt bedenken, zien of meten. Een goed plan zit doelbewust in elkaar, met de juiste intentie maar bovenal met een opening naar gebeurtenissen die je nu nog niet kunt bevatten.

WEES HET – LIEVER DAN ERNAAR TOE TE STREVEN

Een aanvulling op deze wijsheid van een plan te koppelen aan een doel, kwam later op mijn pad. Niet alleen het plan is van belang, maar ook wie jij bent ten opzichte van het doel. Volg je me nog? Dus we hadden al een doel. Daarna vormt zich de weg ernaartoe het plan. En nu komt er nog het gevoel wat het doel bij ons opwekt bij: de belichaming worden van het doel. Onder het mom van: “Het is beter om een sportman te zijn, dan drie keer in de week te gaan sporten.” De boodschap: belichaam je doel liever dan naar een doel toe werken.

ZIN

Dus ik voeg graag nog iets toe aan het geheel: Zin. Als je de zin ziet in je doel, dan pas weet je dat je daar wilt zijn. Zonder zin is er geen enkel doel wat je zal blijven motiveren, geen plan wat je ernaar toe brengt en geen behoefte op het worden van het doel. Het hebben van een doel is verhelderend. Het hebben van een plan praktisch. De belichaming van het doel zijn is noodzakelijk voor succes. Pas als je Zin geeft aan alles wat je onderneemt, bent, doet of besluit..is het zinvol. Benieuwd hoe het voor jouw zielenbeleving is? Of graag eens een 1-op-1 diepte gesprek? Zoek mij dan eens op!
Share This