Eigenlijk ben je stiekem niet zo blij met jezelf. De reden doet er even niet toe, maar laten we eerlijk zijn: Wie is nou echt compleet gelukkig met zichzelf op ALLES? Dus logischerwijs wend je je tot de best betrouwbare bron van deze tijd:Google. 

Je typt in: Zelfliefde

Voor je verschijnt een spectrum zó uitgebreid, dat je er levens voor nodig hebt om alles te bevatten. Gelukkig heb je er in elk geval één op dit moment (je zit er middenin), dus je 1-0 voor jou. Goed, je speurt verder in de resultaten: Spirituele inzichten tot inspirerende quotes, nuchtere artikelen tot psychologische brein-pikkers….Meegevoerd in short-cuts en contemplaties over de zin van het leven en van daaruit word je geadviseerd een reis van brein naar hart te maken (hoe doe je dat nou weer?) om tot de conclusie te komen:Hee! Jij bent ok.Ja, zover was je zelf eigenlijk ook al. Maar waarom-voel-je-dat-dan-niet?      

Wat weten zij nou? Er is maar één zoals jij!

Zoveel bekende- en bewezen wijze mensen claimen het ei van Columbus gevonden te hebben op dit gebied. Zelfliefde is dè sleutel tot (jouw) geluk. Maar waar gaat het werkelijk om bij jou? Niet elke sleutel past op elke deur. Dat iets werkt voor een ander, zegt helemaal niets over jou! Jij, met je unieke stempel op de wereld, jij hebt je eigen verhaal. En jouw eigenheid maakt, dat van jezelf houden simpelweg vanzelf moet gaan. Want er is maar één jij.   

Dat je helaas wat afgeleid raakte door het leven onderweg vanaf het moment dat je ontstond. De ideologie van je ouders; de maatschappelijke consensus; peer-pressure; de overtuiging-systemen die je aanhing…ach, die neem je op de koop toe. Maar als je volledig eerlijk bent, maar dan ook helemaal compleet zonder weg te laten waarin je persoonlijk faalt: dan hou je toch eigenlijk al best veel van jezelf? Jij aanvaardt namelijk de hele jij. Je weet dat je niet perfect bent en accepteert hierin je tekortkomingen. Je staat open voor groei en ontwikkeling en je geeft jezelf de kans hierin te ontdekken wat voor jou werkt. Hoe mooi is dat? Dat niveau van volledige overgave en liefde kan alleen jij jezelf geven.    

Zelfverheerlijking is geen zelfliefde

Ik denk dat zelfliefde veel te veel wordt gepropageerd als een verheerlijking van het zelf. Dat je je grenzen dient aan te geven; moet opkomen voor jezelf; trots mag zijn op wie je bent en de wereld dealt er maar mee #theirloss! 

Wat ik jammer vind is, dat in al die ego wijsheid geen enkel stukje echte liefde schuilt. In ware liefde stroomt het vanzelf en ligt de focus op dat wat er (al) mooi is. Is er compassie en aandacht voor dat wat verbeteren mag, waarin groei mogelijkerwijs ligt en waarin je wat bijgestaan wilt of mag worden. Nederigheid gaat niet over jezelf wegcijferen. In mijn visie gaat het over de interpretatie: Hoe belangrijk is jouw mening nou eigenlijk? Voegt het werkelijk toe of kun je het weglaten? En ook daarin stroomt dan aandacht en warmte, want dat is waar je je mee verbindt: Werkelijk aanwezig zijn in je leven.   

Waar ben je nou eigenlijk mee bezig?

Volgens mij zijn we veel te veel bezig met uitzoeken en begrijpen HOE je van jezelf houdt, om vervolgens je te (laten) verliezen in een soort kruistocht naar waarom mensen je niet nemen zoals je bent. Als je dan een antwoord krijgt wat onbevredigd, mag je je hier tegen af zetten, zodat je kunt bewijzen dat ze ongelijk hebben. Stop daar toch eens mee. Take a breather and catch that breath! 

In de ontspanning die volgt overzie je al snel dat waar het over gaat niet over jou is, maar over je gedragingen. Dat waar je je op focussed gefilterd raakt door je eigen onzekere delen. Adem in, ontspan, adem uit, zie het grotere plaatje. Knik, buig, bedank en focus je op dat wat mooi is. 

Nooit ben jij niet jij

Wat er volgens mij bedoeld wordt met ‘de wijsheid zit al in jezelf’ is niet eigenwijsheid of koppig vasthoudend gehoord willen worden. Het is simpelweg dat je niemand anders kùnt zijn dan jezelf. Er is maar één van jou. Hoe kun je daar niet van houden? Niet omdat je ‘nou eenmaal zo bent’, maar omdat jij jezelf niet NIET kunt zijn. Dat is werkelijk bijzonder, speciaal en uniek. Oh wacht eens even…is dat niet wat we steeds hopen te treffen als we spreken over ‘ware liefde’ ??

 

Er zijn geen overstromingen in liefde

Het is misschien een open deur, maar het antwoord op zelfliefde vind je niet via GoogleNiemand kan jou vertellen hoe je van jezelf moet (leren) houden. Je kunt hoogstens inspiratie buiten jezelf vinden; bewondering en lering trekken uit iemand die het ‘proces’ al wat verder heeft doorlopen. Maar de werkelijke liefde stroomt. Overal. En als je de aandacht richt op dat wat je laat stralen, goed doet voelen, een glimlach tovert en waarin jij merkt dat je hetzelfde effect hebt op de wereld om je heen: dan groeit dat.  

 Eigenliefde is misschien een vorm van kunst, maar onthoud: jij bent de kunstenaar. ~ V

 

Over Vanessa Dijksterhuis

Over Vanessa Dijksterhuis

Ontwikkelingscoach met een vleugje Magie ✨

Het is een mythe dat het pad van zelfontwikkeling op weg naar een gelukkig leven ellenlang is; duizenden euro’s kost en dat je het (weliswaar met begeleiding) uiteindelijk allemaal zelf moet doen. Het is ook niet waar, dat je er tientallen sessies aan moet wijden bij een psycholoog of coach.’’

Vanessa heeft een unieke benadering als het op coachen aankomt, want niet jij maar ZIJ doet het meeste werk. Ze heeft het talent direct in je ziel te kijken en jouw essentie te zien ZONDER dat jij je levensverhaal, je pijn of je vreugde verbaal hoeft te delen.

Dankzij dit magische talent heb je voor je gehele proces hooguit een paar sessies nodig. Sterker nog:  zelfs 1 sessie is al transformerend! 

 

Ook zo benieuwd wie jij ECHT bent?

Weten wie je bent is een gelaagd vraagstuk. Het hoeft niet zo moeilijk te zijn!

Met Vanessa aan je zijde kom je snel achter je oorsprong, je talenten, je valkuilen èn heb je nog lol onderweg ook. Gun je jezelf meer richting? Maak dan snel die keuze!

Vond je dit artikel interessant? Dan zit hier misschien ook wat voor je bij!

Ode aan de man

Ode aan de man

Aan alle echte mannen. Hanen, Macho’s en Players weg uit deze formule latend, wil ik een ode geven aan jou: de man. De echte man. De man die zo zijn best doet alles uit zichzelf te halen, om het licht te stralen wat er absoluut uit moet. Wat zou verwarmen als je het...

Liefdesbrief aan jezelf

Liefdesbrief aan jezelf

Wat voelt dit toch... Hee ik dacht niet dat ik dit nog kon ervaren, dat gevoel van ‘er is iets maar ik weet niet wat’. Dat, hoewel je genoeg te doen hebt, je toch met je hoofd bij andere dingen zit. Verleden, herinneringen, ideeën over mensen, gevoelens over relaties...

Share This