SAY WHAT?

Yep. Ik wil een nieuw en iets ander perspectief bieden op ziek zijn. In de spiritualiteit wordt ziek zijn vaak uitgelegd als een stagnatie van flow. Een zodanig lang opgebouwde niet-goed-werkend-systeem dat het uiteindelijk transformeert naar negatieve uitwerking in de praktijk. Concreter: je luistert ergens niet naar, ziet iets niet of gaat iets uit de weg wat in jouw leven wèl bedoeld is te ervaren. Ziek zijn is daarmee gesteld, een resultaat van jouw eigen actie. Of nog concreter jouw niet-actie. Let op: niemand heeft het hier over ‘het is je eigen schuld’.

NUANCE IS KEY

Ik ben het er niet mee oneens, maar ik vind deze stelling wel ongenuanceerd. Alsof iedereen die zich niet goed voelt, ziek is, kampt met nare pijn en beklemmingen van het leven het zichzelf zou aandoen. Tja, in alles schuilt waarheid, dus dat stukje mag je wel onder de loep nemen. Maar tòch wil ik aandacht geven aan de nuance: In het gelukzalige gevoel wat er in de oorsprong van ziek-zijn ook aanwezig is. Want dat is er!

AANDACHTIG JEZELF ZIJN

Wanneer je geveld wordt door een ziekte, is er iets in jou wat aandacht afdwingt. Namelijk: jezelf. Je wordt voor een periode van tijd compleet ingenomen door een aandacht-vrager die rust eist, remedie, in jezelf kerende energie. En in die soms vrij eenzame periode moet je wel kijken en zien, luisteren en gehoor geven, confronteren en ermee dealen. In de onderstroom van ziek zijn zit dus flow. Een flow die je ook in het dagelijks leven wel ervaart, dan noem je het alleen anders. Dan is het de waan van de dag, de prioriteiten die je stelt, dingen die je belangrijk acht, waar je van houdt en waar je plezier aan beleeft. In het niet-fit-voel gedeelte van je leven, hoewel misschien tijdelijk, wordt aan jou een kans geboden nog meer diepte te geven aan je bestaan. Jouw eigen bestaan dan. Daarin schuilt ook een beetje geluk: voorbij de oppervlakkige op non-actief gesteld worden, niet kunnen voldoen aan (je eigen) verwachtingen of aan afspraken kunnen houden die in de dagelijkse ‘flow’ gemaakt waren moet je ècht jezelf zijn.
Ziek zijn is in het rationeel praktische perspectief lastig, onhandig, vervelend en onrechtvaardig. In het spirituele leerzaam, een signaal of een teken. In het religieuze een straf en een boodschap om te verbeteren. Ik voeg deze er graag bij: In het Gelukskundige een manier van jezelf echt kunnen beleven. ~ Vanessa
In bijgevoegde video vertel ik je hier onder andere nog iets meer uitgebreid over. PLUS wat ìk ten tijde van mijn eigen ziek-zijn-beleving hebt ervaren in de flow over mijn rol als de Gelukskundige voor jou!   Zelf ingebouwde Disclaimer ? Als jij ziek bent, kort, minder kort, best wel ernstig of erger: neem het allemaal niet te persoonlijk. Deze blog is niet bedoeld als aanval of verdediging van de eindeloze, soms oeverloze dialoog over de zin of onzin van ziek zijn. Het is puur bedoeld om óók gewapend te voelen door een nieuw gelukkig perspectief waar je baat bij kunt hebben of kracht uit kunt halen. Natuurlijk vind ik het super onrechtvaardig hoe ziek sommige mensen zich voelen ?
Share This

This website uses to give you the best experience. Agree by clicking the 'Accept' button.