“With great power comes great responsibility.” Ik hing elke zaterdagochtend aan zijn lippen…uhm masker. Voor als je nu volledig de draad al bent verloren: volg mijn spider-sense en spring met me mee het diepe in,via supersonisch sterke zijden web-slingers! Misschien kwam deze specifieke Amazing Spiderman tv-serie niet in jouw jeugd voor, maar vast en zeker heb jij er ook wel een: Een indrukwekkend archetype waarin de held of anti-held jou in zijn of haar fantastisch greep hield.

FANTASIE EN WERKELIJKHEID

Ons onderbewuste ziet weinig verschil tussen wat echt is en wat niet, voordat het wordt gecategoriseerd als waarheid. Hoeveel onrealistische ideeën houden we eigenlijk over van die onschuldige tv series in onze jeugd? Je zult misschien beweren van niets, maar beelden uit je jeugd hebben meer impact dan je zou denken op hoe jij de wereld nu bekijkt. Zo is het geïndoctrineerde beeld van de held die goede dingen doet en mensen redt, wel gepaard met een stiekem slachtoffer waarin je eenzaam en ongelukkig zijn nou eenmaal als bijkomend opofferend nadeel moet accepteren 

IN DE PRAKTIJK

Cool zijn met een hoog empathisch gehalte ten koste van levensgeluk is een thema wat ik met regelmaat in mijn praktijk als Gelukskundige voorbij zie komen. De uitspraak ‘dat deed ik om mijn familie/geliefde/kind/vriend gelukkig te maken’ heb ik vaker gehoord. 

De anti-held daarentegen is vaak hyper intelligent, maar uit contact met het gevoel.“Ik kan alles, maar weet niet wat ik werkelijk wil en voel me leeg vanbinnen” is geen overdreven beschrijving van een veelvoorkomende hulpvraag in mijn praktijk.

TOETSING IS WAARHEID

Je verwerkt een fantasie pas als niet realistisch wanneer het zich bewijst, dat het niet in deze werkelijkheid lukt. Zoals vliegen bijvoorbeeld. Spring van een stoepje af en je herkent als klein mens al gauw dat vliegen niet bij jouw superpowers hoort. Maar een meer subtiele versie, zoals mensen tevreden stellen of aan verwachtingen voldoen; of het tegengestelde: het in jezelf geloven en jezelf voorop stellen en daarbij het veroveren van de wereld,  is toch andere koek.

WIE BEN IK?

Herken in jezelf je eigen held of anti-held verhaal en wees heel alert en bewust van wat beïnvloed is en wat een eigen waarheid. Kijk liefdevol en kritisch naar je motivering om belangrijke keuzes te maken en leer jezelf beter kennen op een niveau waar jij de meest invloedrijke persoon bent.

Redding is onderweg! Schrijf je in op mijn mailinglijst! 

Of heb je alles onder controle en wil je je super-powers nader onderzoeken of in evenwicht brengen? Klik hier en maak een afspraak met mij voor een persoonlijke superhelden-sessie.

Share This

This website uses to give you the best experience. Agree by clicking the 'Accept' button.