“Wat heb ik gedaan? Waarom gebeurt dit toch steeds? Hoe komt het, dat ik met al mijn goede intenties toch in dezelfde valkuilen blijf stappen? Waarom doe je zo lief voor mij…Ik verdien het eigenlijk niet….”

Je bent niet de enige

Jezelf veroordelen op je acties of juist je non-actie, gedragingen of zelfs persoonlijkheid: we doen het allemaal. De gemene deler in het jezelf kwalijk nemen dat er van alles mis gaat op situaties of in relaties is vaak dat je niet zo mild bent. Nee, integendeel. Gemeen kun je zijn over jezelf. Hoe dom was jij wel niet dat het zover is gekomen. Wat maakt dat jij het verdient om nog enig geluk te ontvangen op dit moment? De strengheid die we op onszelf loslaten is vaak zoveel groter dan de woede of frustratie die we op een ander die hetzelfde deed botvierden. Het is niet eerlijk, maar zo werkt het nou eenmaal: wij zijn het meest streng voor onszelf, omdat wij onszelf verantwoordelijk kunnen houden voor ALLES.

De gemene deler in zelfveroordeling is precies dat: Gemeen. ~V

Wat is Zelf-veroordelen eigenlijk?

Wat gebeurt er als we onszelf veroordelen? Er ontstaat dan op zielsvlak een soort verkramping. Daar waar eerst nog een vrije stroming was van gedachten en idealen, is nu weinig ruimte meer voor oplossingen die komen vanuit het Hogere Zelf. We maken de weg binnen in onszelf ‘eng’ en beperken onszelf tot de fysieke gedachten. Herinneringen waarin we het fout deden komen in de herhaling voorbij en we houden onszelf voor het voortaan anders te doen. Deze oplossingen halen we vanuit het praktische denken, de oplossingen bieden zichzelf vlot aan: doe dit, leef dat, onderzoek via zoekmachines wat er nog meer mogelijk is.

Je verliest zoveel meer als je blijft veroordelen…

Als we onszelf veroordelen verliezen we nog veel meer dan we in de eerste instantie verloren waren: Onze intuitie, ons gevoel van verbonden zijn met het universum of ‘iets’ wat je zou kunnen verwarmen. Maar laten we eerlijk zijn, we zitten in zelfveroordeling, soms zelfs in zelf-walging of -haat. Waarom zouden wij onszelf gunnen verwarmd te worden door zoiets liefdevol en vergevingsgezind als het al bestaat?

Ons gevoel van verbonden zijn met het universum of ‘iets’ wat je zou kunnen verwarmen is juist wat ons de mogelijkheid biedt mèèr te zijn dan alleen ‘jezelf’. ~V

Lief zijn als je boos bent op jezelf…hoe dan?

De sleutel tot zelfliefde is volgens mij niet dat je allemaal lieve, leuke, fijne, warme en gezellige dingen doet voor jezelf of voor een ander. Ik denk, dat je jezelf mag toestaan jezelf te veroordelen op momenten dat je je realiseert dat je iets doms hebt gedaan, iets vreselijks hebt toegestaan te zijn, iets ervaart wat je beter niet had kunnen of willen doen of pijn hebt veroorzaakt. Dit mag juìst. Te vaak veroordelen we zelfs het hebben van een vervelende emotie puur om het bestaan ervan, maar alle emoties hebben een zeker doel of nut. Het hoort bij het leven en het hoort bij de dynamiek van een menselijk bestaan.

Is het nodig om hierin helemaal ondergedompeld te raken zonder ooit nog te mogen adem happen? Nee, natuurlijk niet. Volgens mij is de reis van de zelfveroordeling nergens echt goed voor behalve voor een ding: inzicht. Weten wat je anders wilt doen en daarmee verbeteren in jezelf. Het dient een doel van bevrijding, daar waar je eerder gefixeerd of vast zat. Via de weg van zelfveroordeling krijgt een vastgeroest ‘iets’ de kans om tot uiting te komen, zonder te zwelgen, maar met kans op herstel. Het bevrijdt (jou) om in te zien waar het mis ging. Groei kan met een beetje groeipijnen vervolgens opkomen en het is een helende weg, waarin je jezelf onder ogen moet komen: Waar ging het mis en waar kan ik het verbeteren?

Volgens mij is de reis van de zelfveroordeling nergens echt goed voor

behalve voor een ding: INZICHT. ~V

Van Veroordeling naar Bevrijding

Jezelf veroordelen heeft volgens mij op de lange duur geen enkel effect meer, behalve dat je er anderen mee verzwaard en je eigen geluk in de weg staat. Het is oké om erbij stil te staan en jezelf en je hardheid naar jezelf toe vervolgens van de grond af te pakken. Ervaar tezamen met je strengheid óók datgene wat er goed ging of gaat. Zie óók waar je wel in slaagde. Erken dat niet alles mis ging.

Jij kunt stralen in diezelfde zaken waar je in leek te falen. Lief zijn voor jezelf begint met het toestaan van de zelfveroordeling zoals het was en het omarmen van de liefde die er eveneens aanwezig is in jou.

Ho wacht! Niet gelijk erover heen stappen en delen met de wereld nu ?…geniet er ook zelf even van. Dat mag. Dat is liever. Jij verdient het om net zo lang te genieten als dat je er last van ervoer. ❤️

Diegene die zichzelf veroordeeld om wat er mis ging,

mag zichzelf net zo lief hebben om wat er goed gaat. ~V

Over Vanessa Dijksterhuis

Over Vanessa Dijksterhuis

Ontwikkelingscoach met een vleugje Magie ✨

Het is een mythe dat het pad van zelfontwikkeling op weg naar een gelukkig leven ellenlang is; duizenden euro’s kost en dat je het (weliswaar met begeleiding) uiteindelijk allemaal zelf moet doen. Het is ook niet waar, dat je er tientallen sessies aan moet wijden bij een psycholoog of coach.’’

Vanessa heeft een unieke benadering als het op coachen aankomt, want niet jij maar ZIJ doet het meeste werk. Ze heeft het talent direct in je ziel te kijken en jouw essentie te zien ZONDER dat jij je levensverhaal, je pijn of je vreugde verbaal hoeft te delen.

Dankzij dit magische talent heb je voor je gehele proces hooguit een paar sessies nodig. Sterker nog:  zelfs 1 sessie is al transformerend! 

 

Ook zo benieuwd wie jij ECHT bent?

Weten wie je bent is een gelaagd vraagstuk. Het hoeft niet zo moeilijk te zijn!

Met Vanessa aan je zijde kom je snel achter je oorsprong, je talenten, je valkuilen èn heb je nog lol onderweg ook. Gun je jezelf meer richting? Maak dan snel die keuze!

Vond je dit artikel interessant? Dan zit hier misschien ook wat voor je bij!

Liefdesbrief aan jezelf

Liefdesbrief aan jezelf

Wat voelt dit toch... Hee ik dacht niet dat ik dit nog kon ervaren, dat gevoel van ‘er is iets maar ik weet niet wat’. Dat, hoewel je genoeg te doen hebt, je toch met je hoofd bij andere dingen zit. Verleden, herinneringen, ideeën over mensen, gevoelens over relaties...

Share This