Macht, zo valt mij op, is een best lastig woord. Het woord zelf heeft natuurlijk geen lading, maar er wordt door ons mensen veel lading aan gegeven. De meest voorkomende waar ik mee te maken heb in de praktijk is het misbruik van macht. In mijn coaching moet ik er ook soms voorzichtig mee zijn, want ik gebruik het woord veelvuldig om Persoonlijke Macht te benadrukken als iets waar je Kracht uit haalt.

Flex Biceps-25Kracht zoals in je kracht staan, jezelf zijn, machtig voelen over je eigen identiteit.

 

Neutral Decision-24 NEUTRALE MACHT

Macht is in mijn beleving neutraal. Tot je er iets mee doet. Zo is het met veel dingen natuurlijk: Pas als er een keuze gemaakt wordt het in te zetten totiets, krijgt het lading. 

Macht zoals het bij velen bekend is, is per definitie negatief geladen. Ik wil het in dit artikel niet hebben over machtsmisbruik op hoog politiek niveau, maar juist tussen jou en mij, dus sociaal. Juist over wat mensen elkaar met macht vaak niet eens bewust ‘aan’ doen. Sowieso geloof ik niet zo in iets of iemand ‘iets’ aandoen (ref artikel over zelf gelukkig zijn), maar daarover in een ander artikel meer. Macht, zoals veel mensen -hoe bewust en spiritueel verlicht ook- het nu nog altijd gebruiken, is om persoonlijke angst te verbloemen en overschrijven.

Dislike-24 LIEFDE 

Ik denk altijd aan de Vurige Vijf wanneer het gaat om angst in liefde en in relaties. 

  1. Het Dreigement door angst: Er heerst angst dat iemand niet transparant voor je is en dus dreig je met jezelf niet helemaal (bloot)geven. 
  2. Het Gedwee Samenzijn uit angst: Er heerst angst om iemand te verliezen of alleen te zijn en dus zeg je dingen die de ander wil horen. 
  3. Het Taboe door angst: Je bent bang om te iemand niet helemaal voor jezelf te hebben (delen is taboe) en dus ‘mag’ je geliefde met niemand verbinden op hetzelfde niveau. Meestal beperkt die restrictie tot verbinding zich tot het fysieke (lees: sex), terwijl het juist de àndere verbindingen zijn die een gevaar kunnen vormen voor je relatie (ref artikel over Relaties)
  4. Het Niet-van-Jezelf-Houden door angst: Uit angst niet heel, compleet of voldaan te raken eis je de anders aandacht volledig volgens jouw regels op en maak je je afhankelijk of andersom. 
  5. Het Chanteren door angst: Je bent bang om niet gehoord te worden dus schreeuw je of tiranniseer je door bijvoorbeeld te negeren over overheersen.

Volunteering-24 IN DE BASIS?

Ouder-kind relaties gaan hier nog veel verder in en psychologisch zou je kunnen redeneren dat die aan de basis liggen van alle scheve macht spelletjes in liefdesrelaties: De ouder oefent macht uit over het kind uit angst dat het een ander pad bewandelen zal dan hij of zij voor hem of haar wenst. Hoewel ogenschijnlijk goedbedoeld is het bijna altijd machtsmisbruik. Het zijn met regelmaat eenvoudige projecties van eigen ideeën over wat juist is, wat hoort, wat moet, wat het beste is volgens …jou. 

Macht moet je niet over iemand willen hebben, macht laat je vrij en geef je weg vanuit een kracht die sterker is dan welke macht dan ook. Vertrouwen en Overgave spelen hierin een grote rol. 

 Macht zonder angst is Persoonlijke Kracht. Het is macht over jezelf. Daarin schuilt nul behoefte om macht uit te oefenen over een ander of een situatie. Het is in die machtsvorm voldoende jezelf te beheersen, te zien en voelen wie je bent en wat je doet. En wat de ander doet ligt misschien wel binnen je macht, maar je kiest ervoor die macht niet in te zetten. Dàt is pas echte macht. ~V

Hoe groot is jouw persoonlijke macht? Wil je meer ontdekken op eigen tempo, volg mij dan en blijf op de hoogte! Schrijf je in en start met het bewuster worden van je persoonlijke macht. Snellere route: maak een afspraak met mij en ontdek hoever jouw macht al reikt!

Share This