Macht, zo valt mij op, is een best lastig woord. Het woord zelf heeft natuurlijk geen lading, maar er wordt door ons mensen veel lading aan gegeven. De meest voorkomende waar ik mee te maken heb in de praktijk is het misbruik van macht. In mijn coaching moet ik er ook soms voorzichtig mee zijn, want ik gebruik het woord veelvuldig om Persoonlijke Macht te benadrukken als iets waar je Kracht uit haalt.

Kracht zoals in je kracht staan, jezelf zijn en machtig voelen over je eigen identiteit. ∼ V

Machtig Neutraal

Macht is in mijn beleving neutraal. Tot je er iets mee doet. Zo is het met veel dingen natuurlijk: Pas als er een keuze gemaakt wordt het in te zetten tot iets en krijgt het zekere lading. 

Macht zoals het bij velen bekend is, is per definitie negatief geladen. Ik wil het in dit artikel niet hebben over machtsmisbruik op (hoog) politiek niveau, maar juist tussen jou en mij. De macht die sociaal is. Laten we eens praten over wat mensen elkaar met macht vaak niet eens bewust ‘aan’ doen. Sowieso geloof ik niet zo in iets of iemand ‘iets’ aandoen (ref artikel over zelf gelukkig zijn), maar daarover in een ander artikel meer.

“Macht, zoals veel mensen -hoe bewust en spiritueel verlicht ook- het nu nog altijd gebruiken, is om persoonlijke angst te verbloemen en overschrijven.” ~ V

V’s Vurige Vijf van Macht

In afstemming op welke elementen de meeste ‘macht’ verschuivingen veroorzaken, bedacht ik V’s Vurige Vijf. Het gaat hier dan voornamelijk om angst en met name in relaties waarin mensen gelijk- of evenwaardig met elkaar verbinden (denk aan liefdesrelaties en partnerschap)

  1. Chanteren: Je bent bang om niet gehoord te worden dus schreeu of tiranniseer je door bijvoorbeeld te negeren of over overheersen. Eronder zit bijna altijd een gevoel van machteloosheid: je voelt je gefrustreerd of verdrietig. 
  2. Gedwee Samenzijn: Er heerst angst om iemand te verliezen of alleen te zijn en dus zeg je dingen die de ander wil horen. 
  3. Taboe van delen: Je bent bang om iemand niet helemaal voor jezelf te hebben (delen is taboe) en dus ‘mag’ je geliefde met niemand verbinden op hetzelfde niveau. Meestal beperkt die restrictie tot verbinding zich tot het fysieke (lees: sex), terwijl het juist de àndere verbindingen zijn die een gevaar kunnen vormen voor je relatie (ref artikel over Relaties)
  4. DreigenEr heerst angst dat iemand niet transparant is in hun liefde voor jou en dus dreig je met jezelf niet helemaal (bloot)geven. Als je jezelf niet overgeeft binnen een relatie, kun je er ook geen volledigheid van terug verwachten.
  5. Het Niet-van-Jezelf-Houden: Uit angst niet heel, compleet of voldaan te raken eis je de ander zijn/haar aandacht volledig volgens jouw regels op en maak je je afhankelijk of andersom. 

Machtige Basis

Ouder-kind relaties gaan hier nog veel verder in en psychologisch zou je kunnen redeneren dat die juìst aan de basis liggen van alle scheve macht spelletjes in liefdesrelaties: De ouder oefent macht uit over het kind uit angst dat het een ander pad bewandelen zal dan hij of zij voor hem of haar wenst.

Hoewel ogenschijnlijk goedbedoeld is het bijna altijd machtsmisbruik. Natuurlijk kun je redeneren dat ik nu iets zeg in de taboe sferen. Opvoeding en Ouderschapsrollen liggen nou eenmaal gevoelig. Toch zijn het met regelmaat eenvoudige projecties van eigen ideeën over wat juist is; wat hoort; wat moet; wat het beste is volgens jou (de ouder of de autoriteit). Ik vraag me af: wordt er dan niet stiekem (of niet zo stiekem) vergeten dat dit JOUW ideologie is? En dat dit eigenlijk niets te maken heeft met een eigen persoon in wording ondersteunen in de beste versie van zichzelf vormen, ontdekken, zonder oordeel of macht uitoefening van wat jij ervan voelt of vindt? Ziet de autoriteit in kwestie de volwassene-in-wording iemand die het recht voorbehouden is om zelf een keuze te maken, of oefent het een macht uit om een 2.0 versie van zichzelf te herinneren? Lastig vraagstuk en een die niet veel ouders of mensen in autoriteitsposities eerlijk durven benaderen of zelfs maar beantwoorden. 

Zielen Afspraken: Machtig Mooi!

Als ik naar zielen kijk in hun volle glorieuze potentieel is een bepaalde hang naar macht altijd aanwezig. Macht over zichzelf, macht overgave aan andere zielen die hierin een voorbeeld kunnen vormen. Een inspiratie bron en een manier van persoonlijke groei. Het kan dus in volledige harmonie juist meerwaarde bieden om je als ziel over te leveren aan een autoriteit. Mits deze dan wel de zielenafspraak herinnert en honoreert dat het een evenwaardige uitwisseling van macht is: Ik bied jou een leidraad in onwetendheid en jij mag dit ook voor mij betekenen. 

Gewetensvraag:

Hoeveel Macht wissel jij uit met je kind? Met je leerling? Met je broers/zussen of vrienden?

Hoe evenwaardig verdeelt zich jouw macht?

Macht moet je niet over iemand willen hebben, macht laat je vrijelijk stromen en geef je weg vanuit een kracht die sterker is dan welke macht dan ook. Vertrouwen en Overgave spelen hierin een grote rol. 

Macht zonder angst is Persoonlijke Kracht. Het is macht over jezelf. Daarin schuilt nul behoefte om macht uit te oefenen over een ander of een situatie. Het is in die machtsvorm voldoende jezelf te beheersen, te zien en voelen wie je bent en wat je doet. En wat de ander doet ligt misschien wel binnen je macht, maar je kiest ervoor die macht niet in te zetten. Dàt is pas echte macht. ~V

Over Vanessa Dijksterhuis

Over Vanessa Dijksterhuis

Ontwikkelingscoach met een vleugje Magie ✨

Het is een mythe dat het pad van zelfontwikkeling op weg naar een gelukkig leven ellenlang is; duizenden euro’s kost en dat je het (weliswaar met begeleiding) uiteindelijk allemaal zelf moet doen. Het is ook niet waar, dat je er tientallen sessies aan moet wijden bij een psycholoog of coach.’’

Vanessa heeft een unieke benadering als het op coachen aankomt, want niet jij maar ZIJ doet het meeste werk. Ze heeft het talent direct in je ziel te kijken en jouw essentie te zien ZONDER dat jij je levensverhaal, je pijn of je vreugde verbaal hoeft te delen.

Dankzij dit magische talent heb je voor je gehele proces hooguit een paar sessies nodig. Sterker nog:  zelfs 1 sessie is al transformerend! 

 

Ook zo benieuwd wie jij ECHT bent?

Weten wie je bent is een gelaagd vraagstuk. Het hoeft niet zo moeilijk te zijn!

Met Vanessa aan je zijde kom je snel achter je oorsprong, je talenten, je valkuilen èn heb je nog lol onderweg ook. Gun je jezelf meer richting? Maak dan snel die keuze!

Vond je dit artikel interessant? Dan zit hier misschien ook wat voor je bij!

Ode aan de man

Ode aan de man

Aan alle echte mannen. Hanen, Macho’s en Players weg uit deze formule latend, wil ik een ode geven aan jou: de man. De echte man. De man die zo zijn best doet alles uit zichzelf te halen, om het licht te stralen wat er absoluut uit moet. Wat zou verwarmen als je het...

Liefdesbrief aan jezelf

Liefdesbrief aan jezelf

Wat voelt dit toch... Hee ik dacht niet dat ik dit nog kon ervaren, dat gevoel van ‘er is iets maar ik weet niet wat’. Dat, hoewel je genoeg te doen hebt, je toch met je hoofd bij andere dingen zit. Verleden, herinneringen, ideeën over mensen, gevoelens over relaties...

Share This