Ik krijg vaak de vraag waar mijn motto ontstond:

Wat je eenmaal ziet kun je niet meer ontzien. ~Vanessa

Dit heeft een oorsprong in het willen ontdekken van mijn ware aard. Laat me het met je delen, met ALLE tussenstapjes, inzichtelijke tools en toelichting er in verwerkt. Zodat ook jij naar de oorsprong kunt gaan en dichter bij jezelf bent. Neem de tijd en sta toe dat je misschien wel afdwaalt in weerstand (lees ook: weg van de meeste weerstand): dit is een langer artikel dan je gewend bent en boordevol waarde!

HERE WE GO!

In situaties waarin je je (tijdelijk) machteloos, moedeloos of onbekwaamvoelt zit vaak de meeste lering en boodschap vanuit je ziel. Vanuit die complete staat van niet-weten komen er zoveel innerlijke waarheden bij jou omhoog dat je je ‘ware aard’ niet kunt negeren. Wat is dit nou eigenlijk dan? Die ‘ware aard’. En waarom zou je het willen ontdekken of tonen?

PUUR & RUISVRIJ

Hoe ik het zie is het een mooie verwijzing naar de ziel op haar meest puur zonder ruis. Een karakter zonder nog enkele vorming. Je wilt zoveel mogelijk hiervan kennen, omdat je dan macht hebt over je eigen niveau van geluk. Je kunt onderscheiden wanneer je reactief handelt vanuit aangeleerde patronen en overtuigingen òf vanuit de ziel, je ware aard. 

STIEKEME (SCHIJN)VEILIGHEID

Dit klinkt geweldig toch? Stiekem is het waar we allemaal naar op zoek zijn –een vrij bestaan, waarin jij gewoon jij bent en mag zijn-. Toch is de werkelijkheid, dat je er soms niets aan kunt doen. In een situatie van machteloosheid val je onvermijdelijk snel terug op wat je kent. Dat is veilig. Je reageert.

En dat is het nou net: zodra je reageert zit je in een ‘doe’ modus en dit leidt af van je ware aard. Zelfs als jij denkt dat het je echte ik is die reageert is het een opsomming en verzameling van alle dingen die je je eigen hebt gemaakt door de tijd heen. Ook als het in je hoofd afspeelt, zoals piekeren, nadenken, schakelen en/of linkjes leggen is het een stap die volgt nádat je ware aard zich echt even aan je toonde. Jij koos er, misschien niet bewust, voor het te negeren. En je verlangen om zo snel mogelijk (weer) controle te hebben over een situatie nam het over.

LETS BEGIN…

Vastberaden je ware aard een kans te geven en dus meer persoonlijke macht (en dus invloed op je eigen geluk-meter) te ervaren? Doe dit next time: Hoezeer de machteloze situatie ook schreeuwt om onmiddellijk handelen, iets uitzoeken of reageren: doe het niet. Besef dat je de neiging hebt, maar ga met je aandacht even naar binnen in plaats van naar buiten. Hoewel het in het begin echt lastig kan zijn, bijvoorbeeld omdat bij elke poging om je te concentreren op iets anders dan het reactief vermogen, er een idee, indoctrine of overtuiging naar voren komt: blijf focus houden op het zien wat je vanuit zielspositie ziet. 

ZIELSPOSITIE?

Zoals ik al een beetje aangaf: Je ware aard zit vlak vòòr de reactie. Het is als het ware de stap voordat je overgaat tot wat je hebt geleerd en gewoontepatronen. Zoals bijvoorbeeld doorgaan, jezelf vermannen, positief bekijken, oplossen of fixen. Of je vergeet wat je ook alweer wilde doen (dwaal je al af tijdens het lezen van dit stuk?) voelt je dom, stelt uit, negeert, wentelt af, geeft de schuld, klaagt of speelt het slachtoffer. Het is een supersnelle innerlijke afweging. De ene persoon is meer bewust van  de ware aard, dan de ander. Het hangt van je level van persoonlijke macht en zelfontwikkeling af. Volgens mij is er geen goed of slecht, hoog of laag niveau hierin. Wel een basis en een groei. Zodra jij de intentie en wens hebt om meer van jezelf te weten, meer puur te handelen en een duidelijkere invloed uit te oefenen op je persoonlijke geluk, ga je op zoek naar je ware aard.

DIY

Wees een stille observator en ga met je aandacht naar voor de reactieve jij. Het kan zijn dat je even blanco bent, maar hou vol en ga door! Uiteindelijk hoef je niets anders te doen dan het laten gebeuren, maar je moet jezelf de kans geven en ruimte het te laten bovendrijven. Help jezelf met vragen zoals: Waarom voelt dit zo? Wat zie ik (nog) niet? Wat weet ik (nog) niet? Vermijd de vragen over waarom iets gebeurd of wat de achterliggende boodschap van het universum, God of andere Hogere macht hier voor je is. Dat komt vanzelf wel, in de vorm van een aha moment achteraf. Nadat je je ware aard hebt doen bovendrijven. 

De meerwaarde van je ware aard weten te pin-pointen, is dat je eerlijkerbent naar alles. Vervolgens ben je in staat om te zien waar de oorsprong ligt van je gevoelsmatig machteloze situatie. Je ziet welk deel jouw verantwoordelijkheid is en welk deel niet, wat de achterliggende boodschap waarschijnlijk is die je wel of niet gaat meenemen in het vervolg.  De oplossing dient zich vervolgens aan, maar is secundair in het geheel. De oplossing had toch wel gekomen, maar het mooie is, dat jij vanuit je rust en overzicht nu weer een stapje verder bent in jezelf ontdekken. Je bent nu dus ook dichter bij je persoonlijke gelukservaring verhogen. Meer dan wanneer je domweg reactief had gehandeld, zonder enige lering of inzicht in waar dit toch allemaal goed voor was. 

Je ware aard is een subtiele eigenheid die zodra je er vaker naar op zoek gaat, de overhand krijgt. Omdat je het nu vanuit nieuwsgierigheid en verlangen bent gaan onderzoeken, kan het niet anders dan dat je het vaker meeweegt in al wat je doet. 

Vanuit het onbewuste naar het bewuste, ben je volledig jezelf. Wat je eenmaal ziet, kun je niet meer ontzien. ~Vanessa

Super interessant en wil je meer? Schrijf je dan in op mijn mailinglijst.

Roept het van alles bij je op en wil je anders?  Lees mijn andere artikelen voor een stevige basis en kom dan nog eens hier terug. Wat je ook kiest: Deel je reactie via de buttons in de zijbalk: print/deel/whatsapp…het is allemaal mogelijk!

Share This