Je hoort het wel vaker: Blijf bij jezelf! Maar hoe doe je dat dan precies zonder jezelf af te schermen en onbereikbaar te worden in een hutje op de hei? Ik krijg ook weleens de -heel scherpe- vraag hoe je eigenlijk ‘niet bij jezelf’ kunt zijn aangezien jij altijd jij bent. Tja, daar zit wat in. Laat ik er in dit artikel wat dieper op ingaan.

BESCHERMEND NIET AFWEREND

De uitroep om bij jezelf te blijven is vooral bedoeld als beschermend advies. Het gaat hier dan ook vooral om het weten welke energie van jou is en welke niet. Het onderscheid kunnen maken van de beïnvloeding van je omgeving en wat werkelijk jouw eigen gedachten of gedragingen zijn. Hoe vaak vraag jij je af of je iets doet vanuit een authentiek verlangen in jezelf, of omdat je daartoe bent beïnvloedt door iets wat je hebt gezien of gehoord? Waarschijnlijk niet bewust vaak. Het hoeft ook niet als je werkelijk dicht bij jezelf staat, want dan komt werkelijk alles echt uit jou zelf. Maar ja, we zijn mensen. En mensen staan open voor verbinding. Zelfs als je stevig staat in het ‘jezelf zijn’ zul je toch verbinden met je omgeving, anderen of informatie die je boeit. En vandaaruit kun je afdrijven van je authentieke ik en verweven raken met wat je denkt dat je ook voelt of vindt, maar wat in feite niet van jou is.

BEÏNVLOEDING & MANIPULATIE

Als je niet bij jezelf bent, is de beïnvloeding van anderen of omgeving zodanig sterk dat je hele manier van zijn veranderd. Je gaat op je partner lijken, je doet wat je vrienden doen en je reageert vanuit een sterke behoefte geaccepteerd te worden. Oh, maar als dat alles is, dan fix je dat wel even door gewoonweg terug te gaan naar wie en wat jij echt bent. Toch? Jammer genoeg is het zo gemakkelijk vaak niet. In de weg van beïnvloeding vindt namelijk ook ongemerkte en onbewuste manipulatieplaats. Deze zijn in de ingewikkelde machtstrijd om dominantie aan elkaar gewaagd. 

WELK PROGRAMMA DRAAI JIJ?

Jij denkt op een fysiek aards onbewust vlak dat jij diegene bent die beslist. Op een zielsniveau van waarheid en authentiek zijn, weet je dat jij vanuit een ander programma functioneert. Om dat programma weer te laten draaien heb je meer nodig dan slechts een ‘terugkeer moment’ en een eenmalige beslissing van ‘jezelf zijn’.

Om werkelijk dicht bij jezelf te blijven, weet je wie dat ‘Zelf’ is. Je weet vanuit je kern ofwel je essentie, dat wat jij denkt van jou is en niet meegesleurd in de meningen van mensen die je dierbaar zijn. Of de andere kant: mensen die je tegenstaan en die je iets wilt bewijzen. Jij bent in neutrale staat van zijn dus het dichtst bij jezelf. Daar waar het niet uitmaakt wat iemand vindt. Daar waar het niet uitmaakt wat de gevolgen zijn van een actie die uit jou voortkomt. 

CHECKLIST JIJ OF NIET-JIJ

Ben jij jezelf verloren terwijl je je best deed bij jezelf te blijven? Neem dan de volgende stappen om het proces te beginnen terug te keren naar de echte ik;

  1. Realiseer je dat je op elk gewenst moment tot inzicht kan komen dat je jezelf niet helemaal bent: Bewustzijn is de eerste stap
  2. Weet dat je niet voldoende hebt aan ‘omdenken’ of een wilskracht oefening inzetten. Er is een intrinsieke activatie nodig van behoefte dat jij weet wie je bent en wat dat betekent voor jou
  3. Blijf kalm. Neem de tijd. Voel hoe het voelt om jezelf te leren kennen. Keer niet naar binnen voor herinneringen aan wie je ooit was, maar creëer een levendig beeld van wie je werkelijk wilt zijn
  4. Combineer gedachten met gevoel en laat ze samenwerken. Sluit je niet af voor gedachten die je niet prettig acht en durf je onmacht, frustratie of nare gevoelens te voelen. Beslis er zo lang de tijd voor te nemen als nodig, maar sluit het wel af met een fijne gedachte die echt van jou is en een prettig gevoel dat jouw kenmerkt.

Als je deze stappen kunt nemen in het moment dat je je beseft: “Hee ik ben mezelf een beetje verloren” dan ben je al een heel eind op weg in het proces van weten wie en waar ‘jezelf’ dan is.

Meer expliciet weten over jezelf? Ik kan je er ALLES over vertellen. Check nu op mijn site (vanessadijksterhuis.nl/producten) uitgebreid de mogelijkheden. Of maak eens een afspraak met me. 

Share This