Wat maakt iemand aantrekkelijk? Iemands uiterlijk? Iemands innerlijk? Uitstraling? Intellect? Raakvlakken? Alles bij elkaar?  Soms is het pure ongebreidelde chemie die je niet kunt verklaren. Hoe onderscheid je nu welke type aantrekking je deelt?

Eerlijk is het …eerlijkst

Een van de manier om te ontdekken wat het nu precies is wat je aantrekt in iemand, is het eerlijk die vraag aan jezelf durven stellen. Èn beantwoorden. Dat je dus verder durft te gaan dan de oppervlakkige: “Nou ja gewoon…ik vind je leuk.” Nee echt benoemen welke eigenschappen je bewondert; welk gedeelte van iemand jou aantrekt; wat het ‘onverklaarbare’ dan precies is….of als je dit dus niet weet, dat je open staat het in elk geval te onderzoeken. En of iets werkelijk iets met je doet, omdat het plaatje je bevalt wat je wordt voorgespiegeld, of dat je het hele plaatje in 1 oogopslag hebt gezien (en wilt nagaan of je het goed zag).

Twee plaatjes

Als er iets is wat je moet onthouden is dat je ‘iets’ moet delen op een zelfde niveau. Zoals ik heb waargenomen op zielenvlak, maar ook zeker op menselijk niveau is dat er eigenlijk maar 2 niveaus zijn:

  1. Het plaatje zoals de meesten hem zien – Zo laat iemand zichzelf graag zien.
  2. Het hele beeld – Rechtstreeks tot de ziel, voorbij het getoonde, vol potentieel.

Als je beiden op hetzelfde niveau zit is het een ‘hoera, we hebben een winnaar’ (of eigenlijk twee winnaars). Maar start een van de twee op een ander niveau, kan het lastiger voor je zijn om de aantrekking vast te houden. De magie verliest haar charme als je viel op een potentieel die nooit uit de verf lijkt te komen. Of je hebt steeds het gevoel dat er iets van jou wordt verlangt wat je niet kunt bieden. Zoals bij vele vergelijkbare thema’s is ook in het kader van ‘fatal attraction’ op een gegeven moment behoefte aan een stabiele factor. Niemand zit te wachten op onzekere drama’s en eindeloze wacht-sessies. 

Ga je voor optie nummer 1 of 2?

Er is geen echt antwoord op deze vraag. De upside van het verschil weten is een beter bewustzijn van waar je staat vòòr je eraan begint. Of juist snelle herkenning als je er door wordt overvallen of juist naar op zoek bent. In de eerlijkheid naar jezelf toe, over op welk niveau jij iemand aantrekkelijk vindt, kun je snel en adequaat aan de slag gaan om te ontdekken waar de ander zit. En als het niet overeenstemt kun je in elk geval een keuze maken en eventueel volgende stappen ondernemen. Je kunt het benoemen en naar een dieper niveau bewegen of je besluit er kortstondig van te genieten zolang het duurt. Alles is beter dan eindeloos hopen op iets wat de ander niet echt zelf wenst, of -nog erger als je al in 2 zit en de ander in 1- jezelf minder waardig maken omwille van het samenzijn (ofwel: het niet alleen durfen zijnniet durven loslaten /  je dalende eigenwaarde onder ogen moeten zien).  In de verliefdheid kun je blind zijn, juist zodat je die irritante oneffenheden leert kennen en waarderen. Maar moet je dit wel doen, als je eigenlijk koos voor het oppervlakkige verhaal-vrije en lading-vrije beeld en niet voor het hele plaatje

Gezien worden

Als het gaat om ware liefde willen we eigenlijk stiekem het ‘hele plaatje’ tonen en delen. Maar bij aantrekking gelden andere regels en is deur nummer 1 ook best wel prima bij vlagen. Maar zelfs in die getoonde schijnwerkelijkheid, ligt er vaak toch een wens voor eerlijke oprechte verbinding, al is het maar even.  Zong John Legend niet heel romantisch over ‘All of me wants all of you” en is dit niet eigenlijk wat we diep vanbinnen allemaal willen ervaren? Ik denk, dat we dit allemaal wensen voor onszelf. Gezien worden voor wie we werkelijk zijn, ongeacht de onhebbelijkheden en inclusief de scherpe kantjes? Volgens mij zijn we soms zo heen en weer geslingerd zijn door het menselijke leven wat ons vormde, dat we vergaten onszelf ècht te (laten) zien. Dan schrikken we zo erg van iemand die ons wel werkelijk ziet, dat we in een soort verdedigingsmechanisme onbewust in een sabotage schieten. De mate waarin we aankunnen te groeien en te gaan geloven in eerlijke antwoorden en oprechte liefde, zorgt voor de snelheid waarmee we vervolgens liefde, in al haar glorie kunnen ontvangen.

All of me

Wants all of you

All your curves and all your edges

All your perfect imperfections

~ John Legend

Durf jij het hele plaatje te zien?

Over Vanessa Dijksterhuis

Over Vanessa Dijksterhuis

Ontwikkelingscoach met een vleugje Magie ✨

Het is een mythe dat het pad van zelfontwikkeling op weg naar een gelukkig leven ellenlang is; duizenden euro’s kost en dat je het (weliswaar met begeleiding) uiteindelijk allemaal zelf moet doen. Het is ook niet waar, dat je er tientallen sessies aan moet wijden bij een psycholoog of coach.’’

Vanessa heeft een unieke benadering als het op coachen aankomt, want niet jij maar ZIJ doet het meeste werk. Ze heeft het talent direct in je ziel te kijken en jouw essentie te zien ZONDER dat jij je levensverhaal, je pijn of je vreugde verbaal hoeft te delen.

Dankzij dit magische talent heb je voor je gehele proces hooguit een paar sessies nodig. Sterker nog:  zelfs 1 sessie is al transformerend! 

 

Ook zo benieuwd wie jij ECHT bent?

Weten wie je bent is een gelaagd vraagstuk. Het hoeft niet zo moeilijk te zijn!

Met Vanessa aan je zijde kom je snel achter je oorsprong, je talenten, je valkuilen èn heb je nog lol onderweg ook. Gun je jezelf meer richting? Maak dan snel die keuze!

Vond je dit artikel interessant? Dan zit hier misschien ook wat voor je bij!

Hoe je vasthoudend loslaat na een breuk

Uit elkaar gaan is een beetje doodgaan... Ooit een echte break-up ervaren? Nee, niet zo'n 'We zijn nog steeds vrienden' verhaal, maar echt een honest-to-God-dit-wordt-nooit-meer-hetzelfde-breuk. Zo eentje waar je nachten van wakker ligt of woelt, je de lust en smaak...

Share This